Perusopetuksessa siirrytään takaisin lähiopetukseen – isoja kokoontumisia kuten kevätjuhlia ei järjestetä

Pääministeri Sanna Marin ja opetusministeri Li Andersson kertoivat koulujen avaamisesta.

Pääministeri Sanna Marin ja opetusministeri Li Andersson kertoivat koulujen avaamisesta. (Kuva Laura Kotila/ Valtioneuvoston kanslia)

Hallitus päätti varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen rajoitteiden purkamisesta.

KORONAVIRUS Hallitus on päättänyt purkaa varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen rajoitteet. Takaisin lähiopetukseen siirrytään 14. toukokuuta alkaen. Samalla opetuksen järjestäjät ehtivät varautua muun muassa henkilöstöjärjestelyin opetuksen toteuttamiseen.

Hallituksen mukaan epidemiologisen arvion perusteella valmiuslain varhaiskasvatusta ja perusopetusta koskevan soveltamisasetuksen jatkamiselle ei ole enää perusteita. Lasten rooli koronavirustartuntojen levittäjinä ei ole samankaltainen kuin aikuisilla ja lapset eivät juurikaan ole tartunnan lähteitä.

– Koulua voidaan tarvittaessa käydä vuoroissa, kuten siten, että pienimmät ovat koulussa aamupäivällä, isommat iltapäivällä, opetusministeri Li Andersson sanoi tiedotustilaisuudessa.

Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ovat laatineet ohjeet järjestelyihin, joita noudattaen varhaiskasvatukseen ja perusopetukseen palataan. Tärkeintä on välttää tarpeettomia fyysisiä kontakteja ja järjestää opetustilat niin, että niissä on normaalia enemmän väljyyttä.

Myös välitunnit ja kouluruokailu on järjestettävä oman luokan tai ryhmän kanssa. Isoja kokoontumisia, kuten kevätjuhlia, ei järjestetä. Myös henkilöstön tulee toimia saman lapsiryhmän kanssa ja hygieniaohjeita on noudatettava tarkasti. Yksityiskohtaisista järjestelyistä päättävät koulutuksen järjestäjät.

Sosiaali- ja terveysministeriö ja opetus- ja kulttuuriministeriö valmistelevat yhdessä ohjauskirjeen aluehallintovirastoille. Epidemian leviämistä yhteiskunnassa rajoitetaan varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen osalta tartuntatautilain nojalla.

Riskiryhmien osallistumisen lähiopetukseen arvioi lääkäri. Työntekijöiden osalta arviointi tehdään yhdessä työterveyden ja työnantajan kanssa.

Soveltamisasetuksen voimassaolon päätyttyä opetuksen järjestäjä ei voi järjestää opetusta etäopetuksena. Kunta ei voi päättää omalla päätöksellään koulujen sulkemisesta eikä kunta voi myöskään päättää opetuksen järjestämisestä ainoastaan etäopetuksena.

Hallitus käsittelee toisen asteen ja korkeakoulutuksen rajoituksia myöhemmin.

Lue myös: Hallitus ei saanut aikaan ratkaisua ravintoloiden tukemisesta – yritykset voivat lainata jo maksamiaan arvonlisäveroja

Kommentoi Facebookissa