Petteri Orpo myöntää maakuntavaalien siirtyvän ongelmien johdosta – ”En usko, että se on enää mahdollista”

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo myöntää, että aikataulu ei enää ole realistinen.

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo myöntää, että aikataulu ei enää ole realistinen. (Kuva Valtioneuvoston kanslia/ Laura Kotila)

Soten valinnanvapautta ei pystytä toteuttamaan hallituksen esittämässä aikataulussa.

SOTE Hallituksen sote-esitys eli maakuntauudistus ja valinnanvapauslait ovat olleet viime päivinä sekä kovan kritiikin että pelin politiikan pyörityksessä. Perustuslakivaliokunnan luonnoksen ennenaikainen tietovuoto medialle sai kansanedustajat ärähtämään puhemiehistöä myöten.

Jatkossa muun muassa perustuslakivaliokunnan kokoushuoneen ovi pidetään lukittuna ja materiaalin sähköistä siirtämistä rajoitetaan. Puhemiesneuvosto pitää perustuslakivaliokunnan päättämiä tiukkoja poikkeustoimenpiteitä perusteltuina. Asian vakavuuden vuoksi puhemies Paula Risikko tulee kutsumaan ryhmien puheenjohtajat ja puolueiden puheenjohtajat koolle ensi viikolla.

Perustuslakivaliokunta tiettävästi näkee hallituksen sote-esityksessä liian suuria riskejä perusoikeuksien turvaamisen kannalta ja esitys muodostuisi siksi perustuslain vastaiseksi. Soten valinnanvapautta ei näin pystytä toteuttamaan hallituksen esittämässä aikataulussa.

Oikeuskanslerin virasto on esittänyt kantanaan, että aikajakso vaaleihin pitää olla kuusi kuukautta siitä, kun lait on käsitelty eduskunnassa. Maakuntavaaleja on suunniteltu lokakuulle ja pääministeri Juha Sipilä on pyrkinyt pitämään aikataulusta kiinni.

Nyt kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo myöntää, että aikataulu ei enää ole realistinen.

– En usko siihen, että se on enää näiden aikataulujen takia mahdollista, Orpo kommentoi Ylen Ykkösaamussa.

Kokoomuksessa on Orpon mukaan 2–3 sote-kapinallista, nyt avoimesti rivistöön on liittynyt Susanna Koski. Aikaisemmin on tiedetty Elina Lepomäen sekä ryhmästä eronneen Hjallis Harkimon suhtautuvan kriittisesti soteen. Kun keskustassa sotelle myötämielinen Mikko Kärnä vaihtuu kesällä eduskuntaan palaavaan sote-vastaiseen Paavo Väyryseen, äänestyksestä tulee erittäin tiukka.

– Susanna Kosken osalta olisin toivonut, että hän olisi malttanut ja odottanut, kun eduskunta nyt käsittelee tätä pakettia, mikä lopputulema on. On selvää, että jotain muutoksia pitää tehdä, Orpo pohti Ylellä.

Jos lait hyväksyttäisiin kesäkuun lopussa, vaalit siirtyisivät ensi vuoden puolelle. Keväällä 2019 vuorossa ovat myös europarlamenttivaalit sekä eduskuntavaalit, joten maakuntavaalit saatetaan järjestää yhdessä muiden vaalien kanssa.

Lue myös: Vuodettu lausunto ja sote-kritiikki kuumensivat eduskunnassa – ”Teidän sote-mallinne vuoksi palveluita tullaan leikkaamaan”

Kommentoi Facebookissa