Peugeot tuo taas myyntiin hybridejä – uusia versioita pitää kuitenkin odotella vielä vuoden päivät

Tulossa on sekä etu- että nelivetoisia pistokehybridejä, jotka tunnetaan Hybrid- ja Hybrid4-nimillä.

Tulossa on sekä etu- että nelivetoisia pistokehybridejä, jotka tunnetaan Hybrid- ja Hybrid4-nimillä. (Kuva Peugeot)

Peugeot panostaa uusiin bensahybrideihin, jotka kehitetään 3008-crossoverin ja tuoreen 508:n pohjalta.

AUTOT Peugeotin, Citroënin ja tätä nykyä myös Opelin isäntänä toimiva ranskalainen PSA-konserni on satsaamassa lähivuosina voimakkaasti sähköistymiseen useimpien muiden autonvalmistajien tavoin. Puhtaiden sähköautojen lisäksi tulossa on hybridejä konsernin kaikkien merkkien mallistoihin. Peugeot tarjosi jo muutama vuosi sitten dieselhybridiä, joka kuitenkin kuopattiin dieselin mainetta pahasti ravistelleiden skandaalien vanavedessä. Nyt Peugeot panostaa uusiin bensahybrideihin, jotka kehitetään 3008-crossoverin ja tuoreen 508:n pohjalta.

Tulossa on sekä etu- että nelivetoisia pistokehybridejä, jotka tunnetaan Hybrid– ja Hybrid4-nimillä. Bensamoottorina toimii PSA:n monista malleista tuttu 1,6-litrainen turbonelonen, joka tuottaa kaksivetoisissa versioissa 180 ja nelivetomalleissa tasan 200 heppaa. Bensakoneen erikoisuuksiin hybrideissä lukeutuu starttigeneraattori, ja moottorille johdetaan myös kylmää ilmaa tavallista tehokkaammin. Etuvetoversioissa sähkömoottori on sijoitettu Aisinin valmistaman automaattivaihteiston sisään, ja siitä irtoaa 110 hevosvoimaa. Nelivetomallien sähkömoottori löytyy puolestaan taka-akselilta, ja teholukema on samat 110 heppaa.

Molemmat versiot saavat virtansa 300 voltin litiumioniakuilta, jotka on sijoitettu takapenkin alle. Etuvetomallien akun kapasiteetti on 11,8 kWh, kun taas nelivetoisten vastaava arvo kirjataan 13,2 kWh:n lukemaan. Sähköiseksi toimintasäteeksi kerrotaan 50 kilometriä entistä todenmukaisemman WLTP-syklin mukaan mitattuna. E-Saveksi nimetyn toiminnon avulla voidaan myös asettaa erilaisia toimintamatkatavoitteita autojen tarjoamien teknisten mahdollisuuksien puitteissa.

Farkkukorisessa 508 SW:ssä on 225 hevosvoimaa.
Farkkukorisessa 508 SW:ssä on 225 hevosvoimaa. (Kuva Peugeot)

Kuskilla on käytössään peräti viisi eri ajomoodia. ZEV-, eli Zero Emission -asetuksella mennään pelkän sähkön voimin korkeintaan 125 km/h:n nopeudella, ja tämä moodi toimii autojen vakioasetuksena. Lisäksi tarjolla on nelivetoa painottava Hybrid4-moodi, tehokas Sport-asetus ja monipuoliseksi mainostettu hybridimoodi. Peugeotin uutuuksissa on myös energiaa talteen ottava moottorijarrutuksen kaltainen toiminto ja niin sanottu i-Booster, joka toimii myöskin energiankerääjänä jarrutettaessa tai kaasujalkaa nostettaessa.

Hybridien akut pystyy lataamaan täyteen seitsemässä tunnissa kahdeksan ampeerin kotipistorasiasta 3,3 kilowatin latausteholla. Vahvistettu 14 ampeerin pistorasia lyhentää latausajan neljään tuntiin, ja 6,6 kilowatin tehoisella sähköautojen seinälaturilla akut pitäisi saada täyteen tunnissa ja 45 minuutissa. Peugeotien latauspistoke sijaitsee autojen vasemmassa kyljessä, ja oikealla puolella samassa kohtaa on perinteinen bensatankin luukku. Latausjohdot saa säilöttyä takaluukkuun omaan lokeroonsa, ja Pösön tavaramerkiksi noussutta i-Cockpit-ohjaamoa on täydennetty hybridijärjestelmän tilasta kertovilla näytöillä.

Nelivetoista 3008 Hybrid4:ää tarjotaan ainoastaan sporttisella GT-varustetasolla, ja auton kokonaisteho on hulppeat 300 hevosvoimaa. Uutuuden pitäisi kiihtyä nollasta sataan 6,5 sekunnissa, ja autoa mainostetaan myös kaikkien aikojen nopeimmaksi sarjatuotanto-Peugeotiksi. Etuvetoisessa 3008 Hybridissä on puolestaan 225 heppaa.

Myös 508:ssa ja farkkukorisessa 508 SW:ssä on sama teholukema. Hybriditekniikka on onnistuttu sijoittamaan näihin autoihin niin, että tavaratilan vetoisuus ei ole kärsinyt kummassakaan tapauksessa. 508:n hybridimalleja saa peräti neljällä eri varustetasolla, joiden nimet ovat Allure, Allure Business, GT-Line ja GT. Autojen hinnat eivät ole vielä tiedossa, mutta myyntikin starttaa vasta vuoden päästä.

Lue myös: Peugeotin sähkö-coupén retromuodot ovat lainaa – lähes 50 vuoden takaa

Kommentoi Facebookissa