Peugeotin sähkö-coupén retromuodot ovat lainaa – lähes 50 vuoden takaa

E-Legendiksi nimetyn auton muotoilu on saanut inspiraationsa ilmiselvästi vanhasta 504 Coupésta.

E-Legendiksi nimetyn auton muotoilu on saanut inspiraationsa ilmiselvästi vanhasta 504 Coupésta. (Kuva Peugeot)

Uusi e-Legend-konsepti ammentaa sekä menneisyydestä että tulevaisuudesta.

AUTOT Peugeotilla on komeat perinteet tyylikkäiden kaksiovisten coupéiden valmistajana. Yksi hienostuneimmista oli Geneven autonäyttelyssä keväällä 1969 esitelty 504 Coupé, joka hyödynsi vuotta aiemmin lanseeratun maanläheisemmän sedanin tekniikkaa räätälintyönä tehdyissä kuorissa. Koriräätälinä hääri tässä tapauksessa italialainen Pininfarina, joka vastasi leijonamerkin monien muidenkin coupé- ja avomallien muotoilusta.

Pösön coupé-perinteet ovat viime vuosina päässeet valitettavasti ehtymään, kun ranskalaisetkin ovat panostaneet yhä enemmän jatkuvasti suosiotaan kasvattaviin crossovereihin ja katumaastureihin. Peugeot ei ole kuitenkaan unohtanut juuriaan, ja niinpä se tuo lokakuun alussa kotikonnuillaan järjestettävään Pariisin autonäyttelyyn vanhoja hyviä aikoja ja tulevaisuuden tekniikkaa yhdistelevän konseptin.

Myös sisusta yhdistelee uutta ja vanhaa, nojatuolimaiset siniset istuimet näyttäisivät olevan verhoiltu sametilla.
Myös sisusta yhdistelee uutta ja vanhaa, nojatuolimaiset siniset istuimet näyttäisivät olevan verhoiltu sametilla. (Kuva Peugeot)

E-Legendiksi nimetyn auton muotoilu on saanut inspiraationsa ilmiselvästi vanhasta 504 Coupésta, mitä myös Peugeot tuo mielellään esiin. Nokan tuplavaloissa sekä haikeulassa on samankaltainen vihainen ilme, ja tutkielman kattopilarit ovat yhtä ohuet kuin 1960-luvulla. Takaluukun kansikin kaartuu alas samaan tyyliin, ja myös leijonan kynnen raapaisua muistuttavat takavalot ovat moderni uudelleentulkinta klassikon lyhdyistä. Auton muotoihin on lisäksi tuotu reilusti teräviä taitoksia myönnytyksenä nykydesignille.

Myös sisusta yhdistelee uutta ja vanhaa. Nojatuolimaiset siniset istuimet näyttäisivät olevan verhoiltu sametilla, joka vie ajatukset vuosikymmenten taakse. Isojen näyttöjen dominoima kojelauta ja litistetty ratti edustavat puolestaan puhdasta futurismia, mutta ohjauspyörässä ja auton nokalla on kuitenkin käytetty leijonamerkin historiallista logoa.

Suuntautuminen tulevaisuuteen näkyy vahvasti e-Legendin voimanlähteessä, koska tutkielma on täyssähköauto. Sitä vauhdittaa useampi sähkömoottori, joiden yhteisteho kirjataan 456 hevosvoiman lukemaan. Vääntöä löytyy puolestaan muhkeat 800 newtonmetriä, ja akkujen kapasiteetti on 100 kWh. Retro-coupén pitäisi singahtaa näillä voimavaroilla alle neljässä sekunnissa nollasta sataan, ja huippunopeudeksi kerrotaan 220 km/h.

Leijonan kynnen raapaisua muistuttavat takavalot ovat moderni uudelleentulkinta klassikon lyhdyistä.
Leijonan kynnen raapaisua muistuttavat takavalot ovat moderni uudelleentulkinta klassikon lyhdyistä. (Kuva Peugeot)

Toimintasädekin on kunnioitettavaa tasoa, koska autolla pitäisi päästä jopa 600 kilometrin päähän yhdellä latauksella. Niistä 500 kilometriä saadaan aikaan vain 25 minuutin pikalatauksella. Konseptissa ei ole myöskään unohdettu nykyään kaikkien huulilla olevaa autonomista ajamista. Auto kulkee itsekseen kahdessa moodissa, joista Soft tarjoaa mukavampaa menoa ja Sharp nimensä mukaisesti terävyyttä. Kuski voi onneksi tarttua itsekin rattiin, jolloin käytettävissä on cruisailupainotteinen Legend-asetus ja sporttinen Boost-moodi.

Autossa hyödynnetään myös puheohjaukseen perustuvaa henkilökohtaisen avustajan teknologiaa, jota Peugeot on kehittänyt yhteistyössä Soundhound-nimisen yrityksen kanssa. Äänentoistojärjestelmästä vastaa puolestaan Focal, ja sisustan äänimaailma muuttuu käytössä olevan ajomoodin mukaan.

Ranskalaiset antavat ymmärtää, että e-Legend toimii Peugeotin entistä jännittävämmän tulevaisuuden airueena. Tulossa on ainakin sähköistymistä ja autonomista ajoa, mutta toivottavasti myös kaksiovisen coupén korimalli saisi jossakin vaiheessa uuden mahdollisuuden kaikkien crossovereiden seassa.

Lue myös: Hot hatch sähköistyy – Peugeot tarjoaa seuraavaa 208 GTi:tä myös täyssähköisenä versiona

Kommentoi Facebookissa