Sisäministeri osallistuu kiintiöpakolaisten valintamatkalle – suurin osa Suomeen tulevista syyrialaisia

Sisäministeri Kai Mykkänen seuraa valintaprosessia, jossa Suomen viranomaiset toimivat yhteistyössä YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n kanssa.

Sisäministeri Kai Mykkänen seuraa valintaprosessia, jossa Suomen viranomaiset toimivat yhteistyössä YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n kanssa. (Kuva Laura Kotila/ Valtioneuvoston kanslia)

Suomi painottaa kiintiöpolitiikassaan erityisesti haavoittuvimpien ryhmien uudelleensijoittamista.

PAKOLAISET Sisäministeri Kai Mykkänen osallistuu kiintiöpakolaisten valintamatkalle Turkin Ankarassa. Tarkoituksena on seurata valintaprosessia, jossa Suomen viranomaiset toimivat yhteistyössä YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n kanssa.

Ministeri Mykkänen tapaa samalla Turkin sisäministerin Süleyman Soylun, Syyrian rajalla toimivia kansalaisjärjestöjä ja vierailee pakolaisleirillä. Myös kansliapäällikkö Ilkka Salmi osallistuu matkalle.

Kiintiöpakolaisten vastaanotto eli uudelleensijoittaminen on tehokkain tapa auttaa haavoittuvimmassa asemassa olevia ihmisiä. Kiintiöpakolaisina Suomeen tulee UNHCR:n esittämiä ihmisiä tai muita kansainvälisen suojelun tarpeessa olevia ulkomaalaisia, joiden suojelun tarve on selvitetty jo ennen Suomeen tuloa. Suomi on vastaanottanut kiintiöpakolaisia 1970-luvulta asti.

Suurin osa Suomeen valittavista kiintiöpakolaisista on syyrialaisia. Suomi vastaanottaa tänä vuonna 530 syyrialaista Turkista. UNHCR:n Turkin uudelleensijoittamisoperaatio on ollut maailman suurin vuodesta 2014 lähtien.

– EU:n turvapaikkajärjestelmän uudistamisen kannalta on keskeistä, että kiintiöpakolaisten vastaanotto laajenee yhä useampaan jäsenvaltioon. Rajan yli tapahtuvan turvapaikanhaun sijaan painopisteen on siirryttävä kiintiöpakolaisten vastaanottoon, jotta voimme tarjota laillisia, turvallisia väyliä Eurooppaan ja suojelua sitä eniten tarvitseville, ministeri Mykkänen toteaa.

Suomen ja Euroopan unionin tavoitteena on lisätä uudelleensijoittamista unionin alueella ja vakiinnuttaa toiminta myös niihin jäsenvaltioihin, joissa sitä ei ole perinteisesti harjoitettu.

Suomi painottaa kiintiöpolitiikassaan erityisesti haavoittuvimpien ryhmien, kuten lapsiperheiden ja vaikeassa asemassa olevien naisten uudelleensijoittamista.

Lue myös: Suomi myöntää humanitaarista apua 67 miljoonaa euroa – eniten tukea kohdistetaan Syyrian kriisin torjumiseen

Kommentoi Facebookissa