SAK ei halua edes neuvotella hallituksen kanssa – ”Irtisanomislaki vedettävä kokonaan pois”

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta sanoo, että työtaisteluista luovutaan vain, mikäli hallitus luopuu kokonaan lain valmistelusta.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta sanoo, että työtaisteluista luovutaan vain, mikäli hallitus luopuu kokonaan lain valmistelusta. (Kuva AOP)

SAK:n liitot ovat valmiina laajentamaan toimiaan, mikäli hallitus jatkaa irtisanomislain valmistelua.

IRTISANOMISLAKI SAK:n hallitus käsitteli ajankohtaista työmarkkinatilannetta ja totesi, että keskiviikkona 3.10. alkavat järjestölliset toimet perutaan vain, mikäli maan hallitus luopuu kokonaan irtisanomislain valmistelusta.

Useat ammattiliitot ovat ilmoittaneet poliittisesta lakosta. Työtaistelun tarkoituksena on vastustaa Sipilän hallituksen valmistelemaa lakihanketta, jolla heikennettäisiin irtisanomissuojaa alle 20 henkeä työllistävissä yrityksissä.

– Emme näe edellytyksiä neuvotella irtisanomislaista hallituksen kanssa. Tällä hallituskaudella toteutetut kiky-sopimuksen vaatimukset sekä tuntuvat heikennykset työttömyysturvaan vievät pohjan vaatia työntekijöiltä uusia myönnytyksiä, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta toteaa.

SAK:ssa kummeksutaan myös hallituksen passiivisuutta palkansaajaliikkeen suuntaan. Kolmikannan ohittaminen on SAK:n mukaan johtanut tilanteeseen, jossa ammattiyhdistysliike joutuu puolustamaan jäseniään järjestöllisillä toimilla.

– Mahdollisuudet neuvotteluun syntyvät vain, jos hallitus vetää irtisanomislain pois valmistelusta. Olemme omalta osaltamme valmiit ratkaisemaan syntynyttä kiistaa, mutta meitä ei ole kutsuttu pöytään neuvottelemaan aidosti työllisyyttä parantavista toimista, Eloranta sanoo.

SAK:n liitot ovat valmiina laajentamaan toimiaan, mikäli hallitus jatkaa irtisanomislain valmistelua. Eloranta toivookin, että hallituksella olisi oikea käsitys työmarkkinoiden tulehtuneesta tilanteesta. Hän kehottaa hallitusta laittamaan asiat tärkeysjärjestykseen ennen irtisanomislain antamista eduskunnalle.

– Talouden nousuvire lisää työllisyyttä ja tarkoittaa lisääntyviä tilauksia Suomen elinkeinoelämälle. Nyt olisi tärkeintä ottaa täysi hyöty irti talouskasvusta, eikä luoda epävarmuutta työmarkkinoille epäoikeudenmukaisella ja syrjivällä irtisanomislailla.

Lue myös: Ammattiliittojen lakko laajenee edelleen – ”Ei ole muita vaihtoehtoja kuin poliittinen työtaistelu”

Kommentoi Facebookissa