Pietarista palanneilla huomattavan paljon koronatartuntoja – jo lähes sata ja määrä kasvaa

Venäjältä palaavien tulee hakeutua testeihin, vaikka oireita ei olisikaan.

Vähäisimmistäkin koronavirustartunnan oireista tulee hakeutua testiin. (Kuva AOP)

THL kehottaa välttämään kontakteja ja hakeutumaan testiin 72 tuntia maahan saapumisesta.

KORONAVIRUS Pietarissa matkailleilla suomalaisilla on todettu jo lähes sata koronavirustartuntaa. THL:n mukaan määrä tulee todennäköisesti edelleen kasvamaan.

Erityisesti kaikkien Neva Toursin bussimatkalla 22–23.6.2021 Pietarista palanneiden tulee välttää kontakteja perheen ulkopuolisiin henkilöihin ja hakeutua koronatestiin 72 tunnin kuluttua maahan saapumisesta. Kyseinen altistusuhka koskee yhteensä viidentoista linja-auton matkustajia. Kaikki autot lähtivät Pietarista 22.6. klo 12 suunnaten eri puolille Suomea.

Osa suomalaisten matkailijoiden koronatartunnoista on jäljitetty pietarilaiseen Alpen House -ravintolaan. Siellä vierailleita turisteja kehotetaan erityiseen varovaisuuteen. Tartunnat ovat todennäköisiä myös muilla Pietarissa matkustaneilla, joten tehokas testaus ja vapaaehtoinen kontaktien välttäminen testituloksen varmistumiseen saakka on erittäin tärkeää.

– Testiin tulee hakeutua, vaikka oireita ei olisikaan. Myös kontaktien välttäminen on erittäin tärkeää. Esimerkiksi juhannusjuhlat on syytä jättää väliin, jos paluun jälkeen tehtävän testin tulos on vielä saamatta, THL:n johtaja Mika Salminen muistuttaa.

Tiistaina lähes 800 henkilöä jouduttiin ohjaamaan rajalta kotipaikkakunnilleen testeihin, kun jalkapallon EM-kisoista palanneet matkalaiset ruuhkauttivat rajavalvonnan.

Venäjän koronavirusepidemia on pahentunut kesäkuussa hyvin nopeasti. Tartuntamäärät ovat kasvussa koko maassa, mukaan lukien suurissa kaupungeissa kuten Moskovassa ja Pietarissa. Pietarissa 14 päivän ilmaantuvuudeksi on raportoitu 240 kun Suomessa vastaava luku on 19. Näin ollen riski saada koronavirustartunta Pietarissa on selvästi suurempi kuin Suomessa.

THL suosittelee välttämään tarpeetonta matkustamista Venäjälle. Suomessa testiin voi hakeutua omalla koti- tai oleskelupaikkakunnalla. Koronavirustestit ovat testattavalle maksuttomia.

Lue myös: Maahantuloa Suomeen helpotetaan EU- ja Schengen-maista – edellytyksenä rokotussarja tai sairastettu koronavirustauti

Kommentoi Facebookissa