Piispan luottokorttikohu oli liikaa – Helsingin seurakuntayhtymä tilaa sittenkin ulkopuolisen selvityksen talousasioista

Helsingin seurakunnat on ilmoittanut tilaavansa selvityksen talousasioista riippumattomalta asiantuntijalta.

Helsingin seurakunnat on ilmoittanut tilaavansa selvityksen talousasioista riippumattomalta asiantuntijalta. (Kuva Fotolia)

Selvitys tehdään sisäisen valvontajärjestelmän toimivuudesta, johon kuuluu myös luottokorttien käyttö.

KIRKKO Helsingin seurakunnat on ilmoittanut tilaavansa välittömästi selvityksen talousasioista ulkopuoliselta, riippumattomalta asiantuntijalta. Asiasta päätti torstaina Helsingin seurakuntien johtoryhmä.

Selvitys tehdään sisäisen valvontajärjestelmän toimivuudesta sekä talousasioita koskevista menettelytavoista ja hyväksymiskäytännöistä. Luottokorttien käyttö ja luottokorttilaskujen hyväksyntä kuuluvat tähän kokonaisuuteen.

– Asiat selvitetään pohjamutia myöten. Avoimuuteen ja vastuullisuuteen kuuluu, että epäselvyyksiä ei ole eikä jää. Osana kattavaa selvitystä riippumaton taho käy läpi kaikki myös julkisuudessa esillä olleet väärinkäytösepäilyt, sanoo yhtymänjohtaja Juha Rintamäki.

Yhteisen kirkkovaltuuston puheenjohtaja Kaisa Raittila sanoi vielä eilen, että tarkastusta kohun keskelle joutuneen Helsingin piispa Teemu Laajasalon luottokortin käytöstä ei tarvita, sillä sellainen tehtiin jo viime syksynä.

Laajasalo on tunnustanut käyttäneensä kirkkoherrana toimiessaan luottokorttia huolimattomasti ja muun muassa hukannut kuitteja 2 600 euron edestä. Päivän Lehti kirjoitti asiasta tässä.

– Tällä tietoa luottokortti- ja matkalaskuepäselvyydet koskevat yksittäisiä tapauksia ja henkilöitä. Ylivoimainen enemmistö ostoista on varmasti tehty asianmukaisesti ja ohjeita pilkulleen noudattaen, Rintamäki jatkaa.

Helsingin seurakuntayhtymä täsmensi loppuvuodesta muun muassa verkko-ostamista koskevia luottokortinkäytön pelisääntöjä. Samalla laskujen hyväksymiskäytäntöjä tiukennettiin. Kirkkoherrojen laskut hyväksyy jatkossa hallintojohtaja ja yhtymän johtajan laskut yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja.

Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa on noin neljä miljoonaa jäsentä.

Kommentoi Facebookissa