LAKKO UPM ja Paperiliitto ovat ensimmäistä kertaa solmineet liiketoimintakohtaiset työehtosopimukset viiteen UPM:n liiketoimintaan. Paperiliiton lakko UPM:n Suomen tehtailla päättyy välittömästi, ja työntekijät palaavat töihin.
Paperiliiton lakon piirissä olivat UPM Pulp, UPM Communication Papers, UPM Specialty Papers, UPM Raflatac ja UPM Biofuels -liiketoiminnat. UPM käynnistää toimitukset asiakkaille mahdollisimman nopeasti. Sovittelija teki sovintoesitykset erillisistä työehtosopimuksista eilen, ja molemmat osapuolet hyväksyivät ne tänään.
– Olemme erittäin tyytyväisiä, että osapuolet hyväksyivät kaikki sovintoesitykset ja Paperiliiton pitkä lakko päättyy. UPM ja Paperiliitto tekivät historiaa solmimalla viisi liiketoimintakohtaista työehtosopimusta, jotka korvaavat 1940-luvulta peräisin olevan paperiteollisuuden työehtosopimuksen, sanoo UPM:n henkilöstöjohtaja Riitta Savonlahti.
Uudet työehtosopimukset ovat neljän vuoden pituisia. Palkankorotukset vastaavat yleistä linjaa, ja palkkojen tarkistuksesta neuvotellaan kahden vuoden kuluttua. Uudet sopimukset ovat rakenteeltaan aiempaa selkeämpiä ja sivumääriltään noin puolet aiemmasta.
Merkittävä muutos entiseen kaikkien liiketoimintojen työehtosopimuksissa on kausipalkan korvautuminen tuntipalkalla. Tuntipalkka kohdistuu tehtyyn työhön, jolloin palkan muodostumisen perusteet ovat aiempaa selkeämmät.
Uudet työehtosopimukset lisäävät UPM:n mukaan myös mahdollisuuksia palkita hyvistä työsuorituksista. Kaikissa liiketoiminnoissa on sovittu lisäksi entistä joustavammista vuorojärjestelyistä ja työajan käytöstä.
Paperiliiton lakko UPM:n Suomen tehtailla alkoi 1.1.2022 ja kesti lähes neljä kuukautta. Lakkoon ryhtyi noin 2 100 Paperiliiton jäsentä, joista noin 200 Helsingin käräjäoikeus määräsi suojelutyöhön tehtaiden lämmöntuotantoon ja vesienkäsittelyyn.
UPM:n mekaanisen metsäteollisuuden liiketoiminnat UPM Plywood ja UPM Timber allekirjoittivat kolmivuotiset työehtosopimukset Teollisuusliiton kanssa jo joulukuussa 2021 ennen aiemman sopimuksen päättymistä.
Lue myös: Hoitajalakon toinen vaihe ei ala – ammattiliitot syyttävät ministeriä lakko-oikeuden viemisestä
Kommentoi Facebookissa