Poliisi aloitti hoivakotia koskevan esitutkinnan – kuolemantuottamuksesta väärän todistuksen antamiseen viranomaiselle

Hoivakoti on saanut paljon julkisuutta lukuisten ilmenneiden koronakuolemien vuoksi.

Hoivakoti on saanut paljon julkisuutta lukuisten ilmenneiden koronakuolemien vuoksi. (Kuva Fotolia)

Rikosnimikkeet voivat tarkentua esitutkinnan edetessä, ja niitä voi mahdollisesti tulla lisää.

HOIVAKOTI Itä-Suomen poliisi on aloittanut esitutkinnan Kiuruvedellä olevan Kallionsydän-hoivakodin toimintaan liittyen. Rikosnimikkeet esitutkinnassa ovat työturvallisuusrikos, virkavelvollisuuden rikkominen ja väärän todistuksen antaminen viranomaiselle.

Lisäksi tutkinnassa on useita kuolemantuottamuksia ja vammantuottamuksia sekä vaaran aiheuttamisia. Rikosnimikkeet voivat tarkentua esitutkinnan edetessä, ja niitä voi mahdollisesti tulla lisää.

Hoivakoti on saanut paljon julkisuutta lukuisten ilmenneiden koronakuolemantapausten johdosta. Hoivakodin toiminta siirtyi koronavirusepidemian vuoksi 9.4.2020 Attendolta Ylä-Savon sote-kuntayhtymän hallintaan. Attendo pitää esitutkintaa tärkeänä, jotta hoivakodin toimintaan liittyvät epäilyt selviävät. 

– Me seisomme henkilöstömme takana. Tilanne Kallionsydämessä on ollut raskas erityisesti asukkaille ja läheisille, mutta myös jokaiselle hoivakodin työntekijälle. Toivomme, että esitutkinta hälventää epäluuloja, joita Kallionsydämen toimintaan tässä haastavassa tilanteessa on kohdistettu, sanoo Attendon toimitusjohtaja Virpi Holmqvist.

Esitutkinta on vielä alkuvaiheessa ja tulee kestämään useita kuukausia. Erittäin laajan asiakirjamateriaalin selvittämisen ohella kuulusteltavia henkilöitä tulee olemaan tämän hetken arvion mukaan viitisenkymmentä. Tutkinnassa tullaan muun muassa selvittämään eri toimijoiden vastuita sekä niiden toteutumista tartuntatautilain mukaisessa toiminnassa epidemiatilanteessa.

Asiakokonaisuuden monisäikeisyyden, lukuisten salassa pidettävien seikkojen sekä asiaan liittyvien inhimillisten syiden vuoksi poliisi ei esitutkinnan tässä vaiheessa katso voivansa kertoa asiasta enempää. Poliisi sanoo olevan ensiarvoisen tärkeää, että ketään ei saateta aiheettomasti epäilyksen alaiseksi.

Lue myös: Poliisille on tehty tutkintapyyntö Helsingin vanhainkodeista koronavirukseen liittyen – ”Selvitys on kesken”

Kommentoi Facebookissa