Poliisi löysi huonokuntoisia koiranpentuja – ”Hälytyskellojen pitäisi soida, jos pentu annetaan kuin valintamyymälästä”

Eläinlääkärit ja poliisi ottivat kaikki koiranpennut mukaansa, ja osa sairaista pennuista piti lopettaa.

Eläinlääkärit ja poliisi ottivat kaikki koiranpennut mukaansa, osa sairaista pennuista jouduttiin lopettamaan. (Kuva Poliisi)

Eläinlääkärit tekivät poliisien kanssa tarkastuskäynnin omakotitalon kellariin Östersundomissa.

POLIISI Helsingin poliisi löysi viime viikolla useita huonovointisia koiranpentuja, joiden epäillään liittyvän laajempaan petos- ja salakuljetusvyyhtiin. Pennut löytyivät, kun poliisi oli turvaamassa valvontaeläinlääkäreiden tarkastuskäyntiä Östersundomissa sijaitsevaan omakotitaloon.

Talon kellaritiloissa oli kahdessa pienessä aitauksessa yhteensä viisi koiranpentua: kaksi urosta ja kolme naarasta.

– Eläinlääkärit totesivat pentujen olevan erittäin huonossa kunnossa. Koirien säilytystila oli ilmeisen huonosti hoidettu ja lähes lämmittämätön. Likaisessa tilassa oli myös koirien virtsaa ja ulostetta. Eläinlääkärit ja poliisi ottivat kaikki koiranpennut mukaansa, ja osa sairaista pennuista piti lopettaa, kertoo rikoskomisario Hannu Kortelainen.

Talossa asuvaa pariskuntaa ja kahta heidän tuttavaansa epäillään salakuljetuksesta, eläinsuojelurikoksesta ja petoksesta.

– Poliisi epäilee, että pennut olivat peräisin ulkomaisesta pentutehtaasta ja ne oli tarkoitus myydä Suomessa. Sama pariskunta on aiemminkin ollut epäiltyinä vastaavista petosrikoksista. Useat ostajat ovat ilmoittaneet poliisille vakavasti sairaista ja kuolleista koiranpennuista, Kortelainen toteaa.

Koirien säilytystila oli likainen ja lähes lämmittämätön, häkissä oli myös koirien virtsaa ja ulostetta.
Koirien säilytystila oli likainen ja lähes lämmittämätön, häkissä oli myös koirien virtsaa ja ulostetta. (Kuva Poliisi)

Poliisi tahtoo selvittää laittoman pentubisneksen todellisen laajuuden. Tapauksia on tullut poliisin tietoon tämän vuoden puolella parikymmentä, mutta todellisuudessa määrä saattaa olla suurempi. Pentuja on myyty Östersundomin ja Viikin alueilla. Myyjät puhuivat suomea virolaisittain murtaen.

– Pyydämme kaikkia, jotka epäilevät ostaneensa pennun rikoksista epäillyiltä ottamaan yhteyttä poliisiin. Ostajia ei epäillä mistään rikoksesta, vaan heidän apuaan tarvitaan rikollisen toiminnan laajuuden selvittämiseksi, Kortelainen painottaa.

Rikoskomisario Hannu Kortelainen kehottaa koiran hankkimista suunnittelevia selvittämään tarkasti pennun ja kasvattajan taustat.

– Hälytyskellojen pitäisi soida, jos myyjä on valmis antamaan pennun heti ostajien mukaan kuin valintamyymälästä. Kunnolliset kasvattajat haluavat yleensä tutustua huolellisesti koiranpennun tulevaan perheeseen, Kortelainen neuvoo.

Ostajat voivat ottaa yhteyttä sähköpostitse osoitteeseen analyysi.helsinki@poliisi.fi.

Kommentoi Facebookissa