Poliisi löysi kuolleen vauvan haudattuna pihamaalle – pariskunta oli säilyttänyt vauvaa ensin pakastimessa

Vauva oli kuollut kohtuun muutamia päiviä ennen synnytystä.

Vauva oli kuollut kohtuun muutamia päiviä ennen synnytystä. (Kuva AOP)

Ilomantsissa kuolleena syntyneeseen vauvaan liittyvä rikostutkinta siirtyy syyteharkintaan.

KUOLEMANSYY Poliisi sai tietää viime vuoden heinäkuun puolessa välissä, että Ilomantsissa oli mahdollisesti syntynyt kotisynnytyksen yhteydessä kuolleena vauva, eikä asiasta ole tehty ilmoitusta viranomaisille. Ilmoituksen poliisille teki henkilö, joka oli saanut tietää tapauksesta tuttaviltaan.

Poliisi teki ilmoituksen perusteella etsinnän ilmoituksen kohteena olevalle kiinteistölle ja siellä asuva pariskunta kertoi, että kesäkuussa kotisynnytyksen yhteydessä nainen oli synnyttänyt kaksoset, joista toinen vauva oli syntynyt kuolleena. Pariskunnalla ei ollut kaksosraskaudesta tietoa, sillä nainen ei ollut käynyt ultraäänessä. Synnytyksessä ei ollut paikalla terveydenhuoltohenkilöstöä.

Poliisi löysi kuolleen vauvan haudattuna kiinteistön pihamaalta. Kuolleelle vauvalle suoritettiin oikeuslääketieteellinen kuolemansyyn selvittäminen ja sen yhteydessä selvisi, että vauva oli syntynyt kuolleena. Vauva oli kuollut kohtuun muutamia päiviä ennen synnytystä.

Pariskunta oli säilyttänyt kuollutta vauvaa pakastimessa ja jääkaapissa, ja noin viikon kuluttua perheen isä oli haudannut vauvan pihamaalle. Pariskunta ei ilmoittanut asiasta viranomaisille, koska he eivät halunneet osakseen asiaan liittyvää huomiota.

Pariskuntaa epäillään kuolemansyyn selvittämisestä annettujen sääntöjen rikkomisesta, koska he eivät tehneet tapauksesta ilmoitusta viranomaisiille ja hautarauhan rikkomisesta, koska on syytä epäillä, että kuollutta vauvaa on käsitelty pahennusta herättävällä tavalla.

Tapauksen esitutkintamateriaali on lähetetty syyteharkintaan.

Lue myös: Keisarileikkausten osuus synnytyksissä kasvaa – synnyttäjät ovat aiempaa vanhempia

Kommentoi Facebookissa