Poliisi on takavarikoinut poikkeuksellisen paljon sähkölamauttimia – suurin osa yhdistetty taskulamppuun

Myös rajavalvonnan yhteydessä itärajalla on tavattu usein sähkölamauttimia.

Rajavalvonnan yhteydessä itärajalla on tavattu usein sähkölamauttimia. (Kuvituskuva Fotolia)

Poliisin analyysitoiminta yrittää selvittää sähkölamauttimien alkuperää ja kulkeutumisreittejä.

SÄHKÖLAMAUTIN Kesän aikana Hämeen poliisin haltuun on eri poliisitehtävien yhteydessä päätynyt yhdeksän sähkölamautinta. Määrä on tavallisuudesta poikkeava. Mitään yhteistä nimittäjää näin suurelle esiintymistiheydelle ei ole löytynyt.

Poliisin analyysitoiminta yrittää selvittää sähkölamauttimien alkuperää ja kulkeutumisreittejä poliisilaitoksen alueelle. Lähes kaikissa tapauksissa sähkölamautin on löytynyt poliisin kiinni ottamalta henkilöltä turvallisuustarkastuksen yhteydessä.

Suurimmassa osassa tapauksia sähkölamauttimet ovat olleet taskulampun ja sähkölamauttimen yhdistelmiä. Tällaisia poliisin haltuun päätyneitä sähkölamauttimia käytetään kohdehenkilöä koskettamalla, jolloin vaikutus perustuu kipuun. Tällöin sähkölamautinta käyttänyt henkilö syyllistyy pahoinpitelyrikokseen.

Poliisi on löytänyt monia taskulampun ja sähkölamauttimen yhdistelmiä.
Poliisi on löytänyt monia taskulampun ja sähkölamauttimen yhdistelmiä. (Kuva Poliisi)

Järjestyslain vaarallisia esineitä koskevan säännöksen mukaan sähkölamauttimen hallussapito yleisellä paikalla ja yleisellä paikalla olevassa kulkuneuvossa on kielletty. Rikoslain rangaistussäännöksen mukaan järjestyslain vastaisesta toiminnasta voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään yhdeksi vuodeksi.

Yleensä vaaralliset esineet kuten sähkölamauttimet tuomitaan rikosprosessissa valtiolle menetetyiksi. Käytännössä pidättämiseen oikeutettu virkamies määrää sähkölamauttimen hävitettäväksi vähäarvoisena jo esitutkintavaiheessa tai sakon määräämisen yhteydessä.

Lue myös: Yksityisasunnosta löytyi sodanaikaisia aseita ja räjähteitä – myös saksalaista taistelukaasua

Kommentoi Facebookissa