Poliisi takavarikoi Helsingissä yli 300 000 Rivotril-pilleriä – yksi pilleri maksaa katukaupassa euron

Salakuljettajat lähtivät liikkeelle Romaniasta, hakivat pillerit Unkarista ja toivat ne Suomeen Ruotsin kautta.

Salakuljettajat lähtivät liikkeelle Romaniasta, hakivat pillerit Unkarista ja toivat ne Suomeen Ruotsin kautta. (Kuva Poliisi)

Romanialaiset salakuljettajat on vangittu törkeistä huumausainerikoksista epäiltyinä.

SALAKULJETUS Helsingin poliisi takavarikoi toukokuussa 307 600 Rivotril-pilleriä, joiden salakuljetuksesta epäillään neljää romanialaista miestä. Kolme miehistä vangittiin toukokuun lopussa ja neljäs kesäkuussa – kaikki törkeistä huumausainerikoksista epäiltyinä.

Loppusuoralla olevassa esitutkinnassa on selvinnyt, että salakuljettajat lähtivät liikkeelle Romaniasta, hakivat pillerit Unkarista ja toivat ne Suomeen Ruotsin kautta. Salakuljettajat ylittivät Suomen rajan Haaparannan ja Tornion välillä. Salakuljetusmatkoja on tehty neljä, kaikki samalla kaavalla. Määränpäänä on ollut Helsinki, jossa pillereitä on todennäköisesti myyty sekä katukaupassa että verkon välityksellä.

– Kyseessä on selkeästi organisoitu toiminta, jonka juuret ovat Romaniassa. Poliisi tekee kansainvälistä yhteistyötä selvittääkseen, ketkä toimintaan liittyvät ulkomailla ja missä Unkarista noudetut pillerit on valmistettu, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jari Nikonen Helsingin poliisilaitokselta.

Poliisi oli saanut selville, että Suomeen olisi tulossa toukokuussa iso pillerierä. Poliisilla oli tiedossa, milloin ja minne pillerit todennäköisesti toimitettaisiin. Poliisi tarkkaili kohdetta ja pysäytti sinne saapuneet ajoneuvot. Pian selvisi, että kyseiset ajoneuvot olivat ylittäneet rajan Torniossa samana aamuna.

– Pilleripurkit oli kätketty pakettiauton rakenteisiin. Autoon oli rakennettu väliseinä, jonka takaa lääkkeet löytyivät.

Aiemmat kolme salakuljetusmatkaa saatiin selville esitutkinnan aikana. Salakuljetusmatkat oli tehty noin kuukauden välein helmi-toukokuun aikana. Salakuljettajat liikkuivat kahdella autolla hämätäkseen viranomaisia.

– Autot ovat liikkuneet siten, että etummaisena on ajanut ulkomaille rekisteröity auto, jonka viranomaiset ovat todennäköisemmin tarkastaneet rajalla. Silloin perässä ajanut Suomeen rekisteröity auto, jossa pillerit olivat, on voinut jatkaa matkaa huomaamattomasti.

Autoon oli rakennettu väliseinä, jonka takaa lääkkeet löytyivät.
Autoon oli rakennettu väliseinä, jonka takaa lääkkeet löytyivät. (Kuva Poliisi)

Myös pillereiden myynti on organisoitunutta ja ammattimaista. Eri alueet on jaettu vastuuhenkilöiden kesken ja myyjät vaihtuvat säännöllisesti. Toiminta on muuttanut muotoaan, kun poliisi on puuttunut myyntiin.

– Aluksi myyjillä oli myyntipaikoilla mukanaan pillereitä, joita he antoivat suoraan ostajille. Nykyisin pillerit piilotetaan usein maastokätköihin, joista pillerit noudetaan ostajille. Myyjä sopii siis kadulla kaupat ja ohjaa ostajan eteenpäin. Näin myyntitapahtumat pyritään salaamaan poliisilta.

Myyjien lisäksi toiminnassa on mukana jakelijoita. Heidän tehtävänään on päivän aluksi jakaa pillerit eri alueille ja kerätä pillerikaupoista saadut rahat myyjiltä päivän päätteeksi. He saattavat käydä tarkistamassa tilanteen myös päivän aikana. Mikäli joku on myynyt omat pillerinsä kesken päivän, hänelle toimitetaan lisää myytävää.

Poliisi on tehostanut katukaupan valvontaa suosituimmilla myyntipaikoilla, koska poliisin omat ja kansalaisilta saadut havainnot ovat lisääntyneet. Tehostettu valvonta on rauhoittanut katukauppaa tietyillä myyntipaikoilla, mutta täysin kauppa ei lopu, vaan siirtyy muualle.

Yksi Rivotril-pilleri maksaa katukaupassa noin euron ja purkillinen pillereitä noin sata euroa. Hinta on noin kymmenkertainen siihen verrattuna, mitä lääke maksaa apteekissa. Valtaosa pillerikaupoilla tienatuista rahoista toimitetaan Romaniaan käteisenä. Rahat viedään samalla, kun haetaan uusia pillereitä Suomeen.

Lue myös: Nainen kauppasi huumaavia lääkkeitä kadulla siviiliasuiselle poliisille – kolme kiinni pillerikaupasta

Kommentoi Facebookissa