Poliisi tutkii järjestäytynyttä rikollisuutta – 14 jengiläistä lähti pampuilla ja putkilla varustautuneena juhliin

Esitutkinnan yhteydessä on tutkittu Hells Angelsin jäsenten tekemiä väkivaltarikoksia.

Esitutkinnan yhteydessä on tutkittu Hells Angelsin jäsenten tekemiä väkivaltarikoksia. (Kuvituskuva AOP)

Kerhotiloista löytyi vain yksi sattumalta paikalla ollut henkilö, joka hakattiin.

RIKOLLISUUS Kaakkois-Suomen poliisilaitoksella on vuodenvaihteesta 2019 lähtien ollut tutkittavana laaja järjestäytyneeseen rikollisuuteen liittyvä esitutkintakokonaisuus. Tutkintaan liittyen on tehty kotietsintöjä ja kiinniottoja 13 kohteessa Lappeenrannassa, Kotkassa, Kouvolassa, Lahdessa ja Helsingissä.

Kohteina ovat olleet muun muassa Hells Angels Carelian kerhotila Lappeenrannassa, Hells Angels Red Riverin jengitilat Kotkassa, Kouvolassa sijaitseva Hells Angels Other Place -tila, sekä Sola MC:n ja Lounamo MC:n jengitilat Lahdessa. Etsintöjen yhteydessä takavarikoitiin mittava määrä ampuma-aseita, räjähteitä ja huumausaineita.

Etsinnät ja kiinniotot jatkuivat 9.1.2020 Helsingissä, jolloin otettiin kiinni kolme henkilöä. Etsintöjen kohteena oli muun muassa helsinkiläinen ravintola, josta takavarikoitiin huomattava määrä huumausaineita. Kolmas vaihe toteutettiin 24.1.2020 Lappeenrannassa. Tuolloin kohteena oli omakotitalo ja paikallisen Spora MC:n kerhotilat. Etsintöjen yhteydessä takavarikoituiin huumausaineita ja otettu kiinni Spora MC:n presidentti.

Esitutkintakokonaisuuden keskiössä on ollut järjestäytyneeseen rikollisuuteen liittyvä laajamittainen huumausaineiden maahantuontiorganisaatio, jonka kautta Suomeen epäillään tuodun useassa erässä huomattava määrä huumausaineita kuten kokaiinia, amfetamiinia ja ekstaasia.

Paikallisella tasolla on selvitetty huumausaineiden kätkijöitä ja huumauseineiden jälleenmyyjiä. Toiminnan epäillään olleen Hells Angels Carelian organisoimaa. Esitutkinnan yhteydessä on tutkittu Hells Angelsin jäsenten tekemiä väkivaltarikoksia.

Vakavimpana törkeänä pahoinpitelynä tutkinnassa oleva kokonaisuus, jonka yhteydessä epäillään 14 henkilön varustautuneen 11.5.2019 ampuma-aseilla ja erilaisilla astaloilla sekä lähteneen neljällä autolla kohti paikallista autokerhon hallinnoimaa tilaa, jossa on oletettu olleen Outlaws Mc South-Karelian juhlat.

Kohdepaikalta löytyi vain yksi sattumalta paikalla ollut henkilö, joka ei liity Outlaws-organisaatioon. Henkilöä oli hakattu 14 henkilön toimesta pampuilla, metalliputkilla ja muilla astaloilla eri puolille vartaloa ja päähän. Henkilöllä vammoja on ympäri vartaloa ja päässä.

Kahdessa tapauksessa väkivalta on kohdistunut satunnaiseen julkisella paikalla olleeseen henkilöön. Tapauksissa on varustauduttu ampuma-aseella, poliisin muun muassa ottaessa henkilöä kiinni hänen voimakkaasti vastustaessaan, hallussa ollut ase on tippunut katuun. Väkivaltaa oli kohdistettu myös siviilivarusteissa olleisiin Rajavartiolaitoksen virkamiehiin. Jengiläinen oli luullut heitä poliiseiksi.

Kokonaisuuteen liittyy lisäksi Lahden United Brotherhood -kerhotiloissa Hells Angels Carelian johtohenkilön tehtäväksi antama väkivaltainen velanperintä. Tutkinnan aikana on vangittu Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa yhdeksän henkilöä. Rikoksesta epäiltyjä on tässä vaiheessa noin 30. Tapauksessa on ollut useita tutkintavankeja.

Helsingin esitutkintakokonaisuuden käsittely on parhaillaan menossa Helsingin käräjäoikeudessa. Esitutkinnassa on ollut mukana Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen lisäksi Helsingin poliisilaitos, Tulli, Keskusrikospoliisi ja Hämeen poliisilaitos. Esitutkinta Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen osalta jatkuu.

Lue myös: Rikollispomo pesi rahaa ja rakensi kaksi 200-neliöistä omakotitaloa – miehen nettotulot vain 40 000 euroa

Kommentoi Facebookissa