Poliisi tutkii pimeää pyöräkauppaa – kyse tuhansista jälleenmyydyistä polkupyöristä

Rikollisen toiminnan tunnistaminen voi olla vaikeaa kuluttajalle, joka etsii polkupyörää käytettyjen pyörien markkinoilta.

Rikollisen toiminnan tunnistaminen voi olla vaikeaa kuluttajalle, joka etsii polkupyörää käytettyjen pyörien markkinoilta. (Kuvituskuva Fotolia)

Käytettyjen pyörien tausta on enimmäkseen laillinen, mutta joukossa esiintyy myös varastettuja pyöriä.

POLKUPYÖRÄT Lounais-Suomen poliisin tietoon on tullut useita toimijoita, jotka harjoittavat ammattimaisesti pimeää polkupyöräkauppaa myymällä jopa satoja pyöriä vuosittain. Poliisi tutkii tapauksia veropetoksina. Tapausten tutkinnassa on paljastunut myös useita muita rikoksia.

Ilmiö on tunnistettu polkupyörävarkauksiin liittyvän rikostutkinnan yhteydessä. Lounais-Suomen poliisilla on tällä hetkellä tutkinnassa yhteensä kymmenen eri tapausta, joissa yksityinen toimija ostaa kansalaisilta polkupyöriä ja myy niitä voitolla eteenpäin internetin myyntikanavien, pääasiassa Facebookin Marketplacen ja Tori.fi-sivuston kautta.

– Kyse on mittavasta käytettyjen polkupyörien jälleenmyynnistä, josta ei ilmoiteta verottajalle. Veropetoksen lisäksi myyjä voi syyllistyä kätkemisrikokseen, mikäli tietoisesti välittää rikoksella saatua omaisuutta eteenpäin, sanoo rikoskomisario Mika Paaer Lounais-Suomen poliisilaitokselta.

Paaerin mukaan markkinoilla myynnissä olevien käytettyjen pyörien tausta on enimmäkseen laillinen, mutta joukossa esiintyy myös varastettuja pyöriä.

Juttuvinkki: Sähköpolkupyöriä ajettiin yöllä piiloon – kaksikko varasti omaisuutta yli 20 000 euron arvosta

Poliisin tiedossa on tapauksia, joissa epäillään pimeän pyöräkaupan jatkuneen jopa neljän vuoden ajan. Kyseisissä jutuissa epäillään olevan kyse yhteensä jopa 7 000–10 000 jälleenmyydystä polkupyörästä. Lisäksi tutkinnassa on havaittu useita pienempiä toimijoita, jotka myyvät muutamia kymmeniä pyöriä vuosittain.

– Oman polkupyörän saa aina myydä, mutta jos samalla myyjällä on myynnissä vuosittain kymmeniä tai satoja polkupyöriä, voidaan epäillä, että kyse on liiketoiminnasta, Paaer linjaa.

Rikollisen toiminnan tunnistaminen voi olla vaikeaa kuluttajalle, joka etsii polkupyörää käytettyjen pyörien markkinoilta. Vaikka myyjän toiminta vaikuttaisikin ulospäin luotettavalta, kaupanteossa kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota muutamiin seikkoihin.

– Liian halpa hinta, epäselvät myyntiolosuhteet tai kiire saada pyörä myydyksi voivat kertoa ongelmista. Lisäksi kannattaa mahdollisuuksien mukaan varmistua pyörän runkonumerosta, pyörän alkuperäisestä ostopaikasta, myyjän henkilöllisyydestä sekä tarkistaa myyjän muut myynti-ilmoitukset, Paaer listaa.

Poliisi muistuttaa, että myös ostajalla on vastuu omasta toiminnastaan.

– Jos kallista polkupyörää myydään todella halvalla, esimerkiksi puoleen hintaan sen arvosta, voidaan ostajaakin mahdollisesti epäillä rikoksesta, mikäli polkupyörä myöhemmin paljastuu anastetuksi. Jos myyjä ei luotettavasti pysty selvittämään pyörän alkuperää, pyörä on usein syytä jättää kokonaan ostamatta, ettei joudu itse rikoksesta epäillyksi, Paaer sanoo.

Kevään edetessä polkupyörävarkaudet ovat lisääntyneet Lounais-Suomessa. Jokainen voi omalla toiminnallaan, kuten pyörän huolellisella säilytyksellä ja tehokkaalla lukitsemisella, vaikuttaa ennalta estävästi asiaan.

Juttuvinkki: Omistaja näki anastetusta polkupyörästään kuvan sosiaalisessa mediassa – poliisi tunnisti kuvasta asunnon

Mikäli polkupyörä kuitenkin varastetaan, tärkeintä on tietää runkonumero. Myös muu yksilöivä tieto kuten esimerkiksi soittokello, itse kiinnitetty juomapulloteline tai liimattu tarra tai esimerkiksi pyörästä otettu valokuva voivat auttaa mahdollisen rikoksen selvittämisessä.

Pyörävarkauden nähdessä tulee soittaa hätänumeroon ja varkauden jälkeen on hyvä tehdä viipymättä rikosilmoitus. Lisäksi kannattaa tarkkailla netin myyntipalstoja.

Jos myyjä ei luovuta tietojaan, haluaa maksun vain käteisellä ja jos samalla henkilöllä on myynnissä paljon erilaisia pyöriä, on usein parasta jättää kaupat sikseen ja tehdä ilmoitus poliisille. Havaintoja voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen vihjeet.lounais-suomi@poliisi.fi.

Lue myös: Pyörävarkauksissa ennätysvuosi – menopelejä vietiin 11 miljoonan euron edestä

Kommentoi Facebookissa