Poliisi tutkii pimeissä takseissa tapahtuneita epäiltyjä seksuaalirikoksia – kyytiin nouseminen on aina riski

Poliisin tutkimissa epäillyissä seksuaalirikoksissa toiminta antaa viitteitä suunnitelmallisuudesta.

Poliisin tutkimissa epäillyissä seksuaalirikoksissa toiminta antaa viitteitä suunnitelmallisuudesta. (Kuva Fotolia)

Pimeiden taksimatkojen aikana on tapahtunut myös anastusrikoksia ja käytetty väkivaltaa.

POLIISI Helsingin poliisin tietoon on tullut kuukauden sisällä muutama niin sanotussa pimeässä taksissa tapahtunut epäilty seksuaalirikos. Epäiltyjen toiminta antaa viitteitä suunnitelmallisuudesta.

– Epäillyt ovat ajelleet yöllä taksitolppien ja ravintoloiden läheisyydessä. Uhrit ovat nousseet autojen kyytiin ravintolaillan jälkeen. Uhrit ovat olleet vahvasti päihtyneitä, ja rikoksista epäilyt ovat käyttäneet heidän tilaansa hyväksi, toteaa rikoskomisario Saara Asmundela Helsingin poliisilaitokselta.

Tuntemattomien henkilöiden kyytiin nouseminen varsinkin keskellä yötä on aina riski. Oikeassa taksissa on asianmukaiset tunnukset. Hälytyskellojen tulisi soida, jos autossa ei ole taksimittaria, se on pois päältä tai jos auto lähtee ajamaan selvästi väärään suuntaan.

– Jos kuljettajalla ei ole selitystä asialle eikä hän palaa oikealle reitille, kannattaa soittaa hätänumeroon, Asmundela neuvoo.

Mikäli on joutunut seksuaalirikoksen uhriksi, tulee rikosilmoitus tehdä välittömästi soittamalla hätänumeroon 112. Puhelun aikana ja sen jälkeen neuvotaan kaikki tarvittava, esimerkiksi mitä tutkimuksia uhrille on tehtävä ja mistä hän saa tukea. Poliisille tulee tehdä rikosilmoitus, jos henkilö on rikkonut toisen henkilön fyysistä koskemattomuutta.

– Sanallinen ehdottelu ei täytä rikoksen tunnusmerkistöä, vaikka se epäasiallista käytöstä onkin. Mikäli tällaista tapahtuisi virallisessa taksissa, asiasta voisi antaa palautetta taksiyritykselle tai taksitarkastajalle. Pimeiden taksien kohdalla tällaista mahdollisuutta ei ole.

Tuoreissa seksuaalirikostapauksissa uhrit ovat olleet naisia, mutta pimeään taksiin tai tuntemattoman kyytiin nouseminen on riski sukupuolesta riippumatta. Pimeiden taksimatkojen aikana on tapahtunut myös muun muassa anastusrikoksia, joiden yhteydessä on käytetty väkivaltaa.

Lue myös: Naisella kolme petosroolia samana päivänä – väitti vanhuksille olevansa taksikuski, kotihoitaja ja sosiaalityöntekijä

Kommentoi Facebookissa