TURUN VEITSI-ISKU Poliisi vaatii marokkolaista Abderrahman Mechkahia vangittavaksi epäiltynä Turun puukotuksista. Vangitsemista käsitellään Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa Turun oikeustalossa huomenna. Päivän Lehti on kirjoittanut tapahtuneesta muun muassa tässä.
Vuonna 1998 syntynyt Mechkahi on tullut Suomeen viime vuonna turvapaikanhakijana. Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg kertoi MTV:n Huomenta Suomessa, että mies ei ole saanut lainvoimaista päätöstä turvapaikkaprosessissaan.
Poliisi esittää kaikkiaan viittä miestä vangittavaksi Turun perjantaisiin puukotuksiin liittyen. Pääepäiltyä vaaditaan vangittavaksi kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja kahdeksasta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhan yrityksestä. Epäilty on huomisessa vangitsemisistunnossa mukana videoyhteyden välityksellä sairaalasta.
Lisäksi neljää muuta Marokon kansalaisia epäillään osallisuudesta terroristisessa tarkoituksessa tehtyihin murhiin ja murhan yrityksiin. Miehet kiistävät osallisuutensa tekoihin ja esitutkinta perjantaiseen iskuun liittyen jatkuu aktiivisena kaikilla osa-alueilla.
Poliisi on kuullut myös uhreja ja silminnäkijöitä, joiden kuuleminen kestää kaikkiaan useita päiviä. Lisäksi tapahtumiin liittyen tehdään muun muassa laajaa teknistä tutkintaa ja kansainvälistä yhteistyötä. Poliisi kiittää kansalaisia saapuneista havainnoista ja vihjeistä ja pyytää edelleen kansalaisten havaintoja tekoon liittyen.
Viranomaiset saivat alkuvuodesta vihjeen Turun puukotuksista epäillystä henkilöstä. Vihje tuli Lounais-Suomen poliisille, joka toimitti tiedon Suojelupoliisin käyttöön. Vihjeen mukaan Turun teosta epäilty vaikuttaa radikalisoituneelta ja on kiinnostunut ääriajattelusta. Vihjeeseen ei liittynyt tietoa isku-uhasta.
Vastaavia vihjeitä on viranomaisille tullut parin viime vuoden kuluessa yli tuhat. Kaikki vihjeet pyritään tarkistamaan, mutta niiden läpikäynti edellyttää voimakasta priorisointia. Etusijalla ovat vihjeet, joihin liittyy tietoa konkreettisesta uhasta.
Turun teosta epäilty henkilö ei ole ollut Suojelupoliisin terrorismintorjunnan kohdehenkilö. Suojelupoliisilla on noin 350 terrorismintorjunnan kohdehenkilöä, jotka ovat toimintansa, yhteyksiensä tai radikalisoitumisensa takia Suojelupoliisin erityisen tiedonhankinnan kohteita.
Kohdehenkilöiden määrä on noussut muutamassa vuodessa yli 80 prosenttia. Suojelupoliisi kohdistaa suurimman osan terrorismintorjunnan resursseista kohdehenkilöiden valvontaan ja tiedonhankintaan heistä.
Kommentoi Facebookissa