Poliisi valvoi ulkomaalaislain noudattamista yrityksissä – kolme esitutkintaa ihmiskaupasta

Poliisi selvitti yhteensä 160 yrityksen osalta, oliko niiden toiminnassa epäkohtia.

Poliisi selvitti yhteensä 160 yrityksen osalta, oliko niiden toiminnassa epäkohtia. (Kuva AOP)

Ihmiskaupparikoksiin liittyen otettiin yksi henkilö kiinni, ja yksi uhri ohjattiin auttamisjärjestelmän piiriin.

ULKOMAALAISLAKI Helsingin poliisin kolmipäiväisessä valvontatapahtumassa teemana oli ulkomaalaislain noudattaminen eri alojen yrityksissä. Tarkastuksia tehtiin muun muassa autopesulaan, autokorjaamoon, rakennustyömaalle, ravintolaan, kahvilaan, parturi-kampaamoon, kauneussalonkiin sekä konsultointi- ja henkilöstövuokrausyrityksiin.

Kohdevalinta tehtiin syyskuun aikana ja poliisi selvitti yhteensä 160 yrityksen osalta, oliko niiden toiminnassa epäkohtia, joita lopulta havaittiin noin sadan yrityksen toiminnassa. Ennen varsinaista valvontatapahtumaa ja sen aikana määrättiin yhteensä 70 sakkorangaistusta. Lisäksi poliisi antoi useita huomautuksia ja neuvoi, miten ulkomaalaisten työskentelyyn liittyviä asioita pitäisi selkiyttää ja parantaa. Poliisi kirjasi tarkastusten yhteydessä rikosilmoituksen yhdestä terveysrikoksesta ja kahdesta työnantajan ulkomaalaisrikkomuksesta.

– Terveysrikosta epäillään, koska erään ravintolan tiloissa oli valmistettu ja myyty luvatta ruokaa muihin pääkaupunkiseudun ravintoloihin. Lisäksi ravintolan tiloja oli käytetty asumistarkoitukseen. Elintarvikkeet hävitettiin ja ravintola asetettiin elintarviketoiminnan kieltoon, kertoo rikoskomisario Kalle da Silva Gonçalves Helsingin poliisilaitokselta.

Juttuvinkki: Työvoiman hyväksikäytön uhreja ilmoittautuu entistä enemmän – ”Suomeen on jo syntynyt kahdet työmarkkinat”

Lisäksi poliisi aloitti kolme esitutkintaa ihmiskaupasta. Ihmiskaupparikoksiin liittyen otettiin yksi henkilö kiinni, ja yksi rikoksen uhri ohjattiin Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän piiriin.

– Ihmiskaupparikosepäilyistä kaksi paljastui kohteista, joista oli olemassa ihmiskauppaan viittaavaa viranomaistietoa. Tarkastukset suoritettiin ihmiskauppaan erikoistuneiden rikostutkijoiden johdolla. Kolmas rikosepäily paljastui ilman nimenomaista ennakkotietoa, mutta kohteeseen tarkastusta tehneet poliisit tunnistivat merkkejä vakavasta työvoiman hyväksikäytöstä ja toimivat sen mukaisesti.

– Näiden kolmen epäillyn rikoksen osalta suoritetaan nyt sekä aktiivista esitutkintaa että uhrien suojeluun liittyviä toimia, sanoo työperäisen ihmiskaupan tutkintaryhmän tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Pekka Hätönen Helsingin poliisilaitokselta.

Tämä oli ensimmäinen kerta, kun Helsingin poliisi hyödynsi valvontatapahtumassa uutta menetelmää, jota kutsutaan viranomaistietoon perustuvaksi kohdevalinnaksi.

– Panostimme konkreettiseen etukäteisanalyysiin. Kohteiden valinnassa ei ole käytetty tietoja tai oletuksia henkilöiden etnisyydestä. Näin varmistuttiin, ettei kukaan joudu tarpeettomasti poliisitoimen, tässä tapauksessa ulkomaalaisvalvonnan, kohteeksi. Samalla poliisin toimintaa ohjattiin siten, että se on mahdollisimman tehokasta, da Silva Gonçalves toteaa.

Kun poliisin tietoon tulee uusi tarkastusta vaativa kohde, poliisi tekee yhteistyötä niin poliisin sisällä kuin muiden viranomaisten kanssa. Aluehallintovirasto oli mukana useilla tarkastuksilla tekemässä omia havaintojaan. Lisäksi poliisi toimitti AVI:lle havaintoja kymmenestä kohteesta. Huomiot koskivat muun muassa puutteita työvuorosuunnittelussa ja työvuorolistoissa.

Lue myös: Poliisi epäilee ulkomaalaistaustaista miestä törkeästä ihmiskaupasta – asianomistaja on miehen vaimo

Kommentoi Facebookissa