Poliisi valvoo eristettyjen ulkomaisten opiskelijoiden koronakaranteenia – ”Henkilöt pysyivät heille määrätyissä osoitteissa”

Lounais-Suomen poliisi on hyväksynyt esitetyn virka-apupyynnön karanteenien ja eristysten valvomiseksi.

Lounais-Suomen poliisi hyväksyi esitetyn virka-apupyynnön karanteenien ja eristysten valvomiseksi. (Kuva AOP)

Eristykseen määrätyille kansainvälisille vaihto-opiskelijoille järjestetään ruoka-apua Turun kaupungilta.

KORONAVIRUS Turussa noin 70 koronaan sairastunutta kansainvälistä vaihto-opiskelijaa on määrätty eristykseen ja vajaa parisataa altistunutta on asetettu karanteeniin tartuntataudeista vastaavan lääkärin päätöksellä.

Vaihto-opiskelijoiden koronatartuntavyyhdin laajuus paljastui Turussa keskiviikkona 17.3. Tartuntamäärät tulevat todennäköisesti vielä kasvamaan, sillä Turun kaupungin tartuntatautiviranomaiset selvittävät tartuntaketjuja edelleen. Myöskään tarkka altistuneiden määrä ei ole vielä tiedossa.

– Tartuntatilanne on erittäin hankala, sillä vaihto-opiskelijat ovat liikkuneet hyvin aktiivisesti, heillä on paljon keskinäisiä kontakteja ja he asuvat yhteisasunnoissa, tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi toteaa.

Turun kaupunki jätti perjantaiaamuna virka-apupyynnön Lounais-Suomen poliisille karanteenien ja eristyksien noudattamisen valvomiseksi. Poliisi hyväksyi virka-apupyynnön Twitterissä.

”Lounais-Suomen poliisilaitos on vastannut myöntävästi Turun kaupungin tartuntatautilääkärin tekemään virka-apupyyntöön. Poliisi valmistautuu operatiivisen toiminnan käynnistämiseen.”

– Eristys ja karanteeni ovat tartuntalain mukaisia määräyksiä, joita tulee noudattaa, Peltoniemi muistuttaa.

Nyt poliisilla on takana ensimmäinen yö koronakaranteenin valvomisessa. Poliisi kertoo Twitterissä, että rikkomuksia ei havaittu.

”Virka-apupyynnön mukainen #poliisi’n karanteenivalvonta Turussa sujui rauhallisesti koko yön. Valvontakohteissa oli levollista ja vain vähän liikettä. Valvonnalla #lspoliisi varmisti, että karanteeniin/eristykseen määrätyt henkilöt pysyivät heille määrätyissä osoitteissa. #koronafi”

Opiskelijat opiskelevat ainakin Turun yliopistossa ja Turun ammattikorkeakoulussa, ja he asuvat yhteisasunnoissa Ylioppilaskylässä, Varissuolla ja Luolavuoressa. Opiskelijoille on annettu myös ohjeet epidemian ajaksi. Opiskelijoille on toimitettu kotiin tietoa muun muassa siitä, mitä karanteeni ja eristys tarkoittavat sekä toimintaohjeet koronaan sairastuneelle.

Juttuvinkki: Nyt se alkoi – Helsinki-Vantaan lentoasemalle ja satamiin riskimaista saapuvat pakollisiin terveystarkastuksiin

Turun kaupunki järjestää opiskelijoille ruoka-apua ja hygieniatarvikkeita koko karanteenin ajan. Ruoka-apu on ruokakassillinen peruselintarvikkeita. Ensimmäiset ruokakassit toimitettiin opiskelijoiden kotioville jo perjantaina. Seuraavat ruoka-apukassit jaetaan opiskelijoille heti alkuviikosta.

– Tartuntoja ja altistumisia on tapahtunut laajalti esimerkiksi opiskelijoiden yhteisasumisessa, jossa virus leviää helposti, Peltoniemi sanoo.

Suuria tartuntaryppäitä on todettu muun muassa Turun Ylioppilaskylässä ja Ylioppilaskyläsäätiön asuntolassa Varissuolla. Koronapositiiviset henkilöt ovat oleilleet myös baarissa, kahvilassa, kuntosalilla sekä Ylioppilaskylän saunalla.

Kyseessä näyttää olevan muuntunut koronavirus, joka leviää erittäin herkästi. Koronantorjuntabussi tekee koronatestejä Ylioppilaskylässä lauantaina ja sunnuntaina 20.–21.3. klo 11–14 osoitteessa Inspehtoorinkatu 3 C. Bussissa pääsee maksuttomaan koronavirustestiin ilman erillistä lähetettä. SPR on mukana tukemassa toimintaa.

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on myös tehnyt päätöksen opiskelija-asuntolan pakollisesta terveystarkastuksesta Turussa. Terveystarkastus tarkoittaa käytännössä koronatestiä.

Lue myös: THL:n tutkimus osoittaa – koronatartuntojen suuri osuus ulkomaalaistaustaisten joukossa ei johdu tietämättömyydestä

Kommentoi Facebookissa