Nyt se alkoi – Helsinki-Vantaan lentoasemalle ja satamiin riskimaista saapuvat pakollisiin terveystarkastuksiin

Määräys pakollisesta terveystarkastukseen osallistumisesta ei koske lentoaseman kauttakulkumatkustajia, jotka vaihtavat ulkomaan jatkolennolle.

Määräys pakollisesta terveystarkastukseen osallistumisesta ei koske lentoaseman kauttakulkumatkustajia, jotka vaihtavat ulkomaan jatkolennolle. (Kuvituskuva Rajavartiolaitos)

Maahantulon jälkeisen terveystarkastuksen osana voidaan ottaa koronavirustesti.

KORONAVIRUS Etelä-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt niin sanotun massapäätöksen maahantulijoiden pakollisesta osallistumisesta terveystarkastukseen. Päätöksen myötä jokaisen Helsingin sataman, Helsinki-Vantaan lentoaseman ja Vaalimaan rajanylityspaikan kautta maahan tulevan henkilön täytyy osallistua välittömästi maahantulon jälkeen terveystarkastukseen, jonka osana voidaan ottaa koronavirustesti.

Päätös on voimassa 18.–31.3.2021 ja koskee niin sanotuista riskimaista saapuvia henkilöitä. Tällä tarkoitetaan niitä henkilöitä, jotka ovat kahden viikon aikana ennen Suomeen tuloa oleskelleet maassa, jonka koronailmaantuvuus on suurempi kuin 25/100 000 ihmistä kahden viikon aikana.

Terveystarkastuksessa henkilö voi esittää todistuksen negatiivisesta koronavirustestistä, joka on tehty enintään kolme vuorokautta ennen maahantuloa. Tällöin häneltä ei lähtökohtaisesti oteta koronavirustestiä välittömästi maahantulon jälkeen. Vastaavalla tavalla toimitaan myös silloin, jos henkilö esittää luotettavan todistuksen sairastetusta koronavirustaudista, josta on alle puoli vuotta aikaa.

Määräys pakollisesta terveystarkastukseen osallistumisesta ei koske tavaraliikenteen kuljetus- ja logistiikkahenkilöstöä työtehtävissä eikä Helsinki-Vantaan lentoaseman kauttakulkumatkustajia, jotka vaihtavat lentoasemalla ulkomaan jatkolennolle. Myöskään vuonna 2008 ja sen jälkeen syntyneiden lasten ei tarvitse osallistua terveystarkastukseen.

Juttuvinkki: Virossa alkoi kuukauden kestävä koronasulku – ”Raja tulee lopulta vastaan”

Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätös perustuu tartuntatautilain pykälään 16, jonka tulkintaa aluehallintovirastot ovat muuttaneet perustuslakivaliokunnan lausunnon ja sosiaali- ja terveysministeriön uusimman ohjeistuksen saatuaan. Aiemman tulkinnan mukaan aluehallintovirastolla oli mahdollisuus määrätä terveystarkastuksiin osallistuminen pakolliseksi vain yksilöllisin, henkilöön kohdistuvaan harkintaan perustuvin päätöksin.

Tartuntatautilain mukaan kunnat vastaavat terveystarkastusten ja koronatestausten järjestämisestä. Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätös velvoittaa maahan tulevat henkilöt osallistumaan kunnan järjestämään terveystarkastukseen. Terveystarkastuksen osana voidaan ottaa koronatesti. Jos testiä ei voida perustellusta syystä ottaa, kunnan tai kuntayhtymän tartuntatautilääkäri voi harkintansa perusteella esimerkiksi määrätä maahantulijan karanteeniin.

Jos terveystarkastukseen määrätty henkilö ei noudata määräystä, kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri voi tarvittaessa pyytää poliisilta virka-apua terveystarkastuksen suorittamiseksi. Jos henkilö kieltäytyy osallistumasta pakolliseen terveystarkastukseen, voi seurauksena olla rikoslain perusteella sakko- tai enintään kolmen kuukauden vankeusrangaistus terveydensuojelurikkomuksesta.

Lue myös: Toivottu tulkinta tuli viimeinkin – rajanylityspaikkojen terveystarkastukset voidaan määrätä pakollisiksi

Kommentoi Facebookissa