Toivottu tulkinta tuli viimeinkin – rajanylityspaikkojen terveystarkastukset voidaan määrätä pakollisiksi

Aluehallintovirastot voivat määrätä yhdellä päätöksellä useita henkilöitä terveystarkastukseen.

Aluehallintovirastot voivat määrätä yhdellä päätöksellä useita henkilöitä terveystarkastukseen. (Kuva AOP)

Lähtökohtana aikaisemmin oli sosiaali- ja terveysministeriön ohjeen mukaisesti testausten vapaaehtoisuus.

KORONAVIRUS Perustuslakivaliokunnan kannanoton seurauksena aluehallintovirastot muuttavat tulkintaansa tartuntatautilain 16. pykälästä. Jatkossa aluehallintovirastot voivat yksilökohtaisten päätösten lisäksi määrätä yhdellä päätöksellä useita henkilöitä terveystarkastukseen.

Tartuntatautilain kyseisessä pykälässä säädetään pakollisista terveystarkastuksista, ja pykälän tulkinnasta on koronaepidemian aikana ollut erilaisia kantoja. Hallitus on valmistellut lakimuutosta, jolla selkeytettäisiin asiaa.

Perustuslakivaliokunta on antanut lausunnon hallituksen esityksestä. Osana lausuntoaan perustuslakivaliokunta on arvioinut, että aluehallintoviraston on mahdollista jo nykylainsäädännön perusteella määrätä rajanylityspaikoilla paitsi yksilöllisiä terveystarkastuksia, myös niin sanottuja massatestejä.

Tähän asti aluehallintovirastot ovat toimineet asiassa sosiaali- ja terveysministeriön antaman ohjauskirjeen ja sen oikeudellisen arvioinnin mukaisesti. Tämän arvion mukaan lähtökohtana on ollut testausten vapaaehtoisuus. Terveystarkastusten on pitänyt olla yksilöpäätöksiä ja perustua yksilölliseen lääketieteelliseen arviointiin.

Juttuvinkki: Suomen koronarokotusohjelmaa jatketaan ennallaan – ”Kaikilla myyntiluvan saaneilla koronarokotteilla”

Aluehallintovirastot toimivat nyt jatkossa perustuslakivaliokunnan tulkinnan mukaisesti ja määräävät tarvittaessa pakollisia terveystarkastuksia muutenkin kuin niin sanottuina yksilöpäätöksinä. Ensimmäiset massapäätökset annetaan jo kuluvalla viikolla Etelä-Suomessa.

Tartuntatautilain mukaan kunnat vastaavat terveystarkastusten ja koronatestausten järjestämisestä, ja aluehallintovirastot ovat määränneet kunnat järjestämään terveystarkastuksia rajanylityspaikoilla. Tässä yhteydessä kuntia ohjattiin varmistamaan, että jokainen maahantulija osallistuu koronatestiin, ellei henkilöllä ole luotettavaa testistä vapauttavaa selvitystä.

Jos henkilö on kieltäytynyt kunnan tarjoamasta terveystarkastuksesta, kunta on voinut pyytää aluehallintovirastolta yksilöllistä määräystä kyseiselle henkilölle. Aluehallintovirastot ovat näitä määräyksiä myös tehneet.

Tällä hetkellä maahantulijoiden määrä rajanylityspaikoilla on aluehallintoviraston mukaan hyvin maltillinen, ja kuntien arvion mukaan testaukset rajanylityspaikoilla toimivat varsin kattavasti.

Lue myös: Virossa alkoi kuukauden kestävä koronasulku – ”Raja tulee lopulta vastaan”

Kommentoi Facebookissa