Suomen koronarokotusohjelmaa jatketaan ennallaan – ”Kaikilla myyntiluvan saaneilla koronarokotteilla”

Maailmalla on nyt käytössä useiden eri lääkeyhtiöiden kehittämiä koronavirusrokotteita.

Maailmalla on nyt käytössä useiden eri lääkeyhtiöiden kehittämiä koronavirusrokotteita. (Kuva Fotolia)

Euroopan komissio on myöntänyt viimeksi ehdollisen myyntiluvan Johnson & Johnsonin rokotteelle.

KORONAVRUS Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeaan tuli perjantaina ensimmäiset verisuonitukosepäilyjä koskevat haittavaikutusilmoitukset AstraZenecan koronarokotteen saamisen jälkeen. Ilmoitukset ovat tiedoiltaan niukkoja ja niistä on pyydetty lisätietoja.

AstraZenecan koronarokotteen tietyllä erällä on epäilty olevan yhteyttä verisuonitukosriskiin. Fimea toteaa, että tällä hetkellä käytettävissä olevien tietojen perusteella ei voida tehdä päätelmiä syy-seuraussuhteesta rokotteen saamisen ja verisuonitukosten välillä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on aloittanut verisuonitukosten esiintymistä koskevan rekisteripohjaisen selvitystyön. Siinä tarkastellaan eri rekisterien tietoja yhdistelemällä muun muassa keuhkoveritulppien ja laskimotukosten esiintyvyyttä rokotetuilla. Toistaiseksi ei ole nähtävissä, että tapauksia olisi rokotuksen jälkeen ilmaantunut oletettua enemmän.

Juttuvinkki: VR asetti maskipakon kaikkiin juniin – ”Junissa ei ole todettu yhtään tartuntaa asiakkailla”

Isossa-Britanniassa AstraZenecan rokotetta on annettu yli 11 miljoonaa annosta, eikä lääkeviranomainen ole siellä havainnut rokottamisella olevan yhteyttä verisuonitukosriskiin. Euroopan lääkeviraston lääketurvallisuuden riskinarviointikomitea PRAC on aloittanut verisuonitukostapauksiin liittyvän arvioinnin. EMA ja Fimea tiedottavat arvioinnin etenemisestä.

THL ja Fimea suosittelevat toistaiseksi jatkamaan kansallista koronarokotusohjelmaa kaikilla myyntiluvan saaneilla koronarokotteilla, mukaan lukien AstraZenecan rokotteella.

Euroopan komissio on myöntänyt viimeksi ehdollisen myyntiluvan Janssen-Cilagin, eli Johnson & Johnsonin COVID-19-rokotteelle.

Fimea toteaa, että jos epäilet verisuonitukosta rokotteen saatuasi, ota yhteyttä omaan terveydenhuoltoosi. Jos haluat tehdä haittavaikutusilmoituksen, liitä mukaan sairaskertomusteksti kontaktistasi terveydenhuoltoon ja rokotteen eränumero.

Lue myös: Virossa alkoi kuukauden kestävä koronasulku – ”Raja tulee lopulta vastaan”

Kommentoi Facebookissa