VR asetti maskipakon kaikkiin juniin – ”Junissa ei ole todettu yhtään tartuntaa asiakkailla”

Maskia on käytettävä junaan noustessa ja junassa liikkuessa.

Maskia on käytettävä junaan noustessa ja junassa liikkuessa. (Kuva VR Group)

Oman seurueen käyttöön varatussa hytissä tai makuuhytissä ei tarvitse käyttää maskia.

KORONAVIRUS Heikentyneen koronatilanteen johdosta VR kertoo lisäävänsä turvallisuustoimenpiteitä asettamalla maskipakon toistaiseksi kaikkiin VR:n kauko- ja lähijuniin – D- ,G- ,M-, R-, T- ja Z-junat – torstaista alkaen.

VR:llä on ollut vahva maskisuositus syksystä 2020 alkaen. Maskinkäyttö vaihtelee alueittain ja parhaimmillaan jopa 90 prosenttia matkustajista käyttää junissa maskia. Junahenkilökunta on käyttänyt maskia syksystä 2020 lähtien kaikissa kauko- ja lähijunissa.

– Olemme onnistuneet pitämään junat todella turvallisina koko korona-ajan. Junissa ei ole todettu yhtään tartuntaa asiakkailla, eikä henkilökunnallamme ja haluamme, että tilanne säilyy yhtä hyvänä myös nämä pandemian viimeiset kuukaudet, kertoo matkustajaliikenteen johtaja Topi Simola.

Juttuvinkki: Koronavuoden kotoilu on lisännyt kotivahinkoja – myös varkaat ovat olleet entistäkin aktiivisempia

VTT:n ja kansainvälisten tutkimusten mukaan tartunnan saamisen riski joukkoliikennevälineissä on hyvin pieni maskia käyttämällä. Terveydelliset syyt voivat olla esteenä maskinkäytölle pienelle osalle asiakkaista. VR ei vaadi todistusta terveydellisistä esteistä, syyn toteaminen henkilökunnalle riittää.

– Huomautamme maskittomuudesta, ja ratkomme tilanteet yhteistyössä asiakkaan kanssa. Jos maski unohtui kotiin, voi sen ostaa junahenkilökunnalta kaukoliikenteen junissa, kertoo Simola.

Oman seurueen käyttöön varatussa hytissä tai makuuhytissä ei tarvitse käyttää maskia. Maskia on kuitenkin käytettävä junaan noustessa ja junassa liikkuessa.

Viimeisimmän asiakaskyselyn mukaan 65,5 prosenttia VR:n asiakkaista toivoi maskipakkoa juniin. VR on tehnyt keväästä 2020 lähtien kuukausittain asiakaskyselyn junamatkustamisen turvallisuudentunteesta. Helmikuun kyselyyn osallistui noin 1400 vastaajaa.

Lue myös: Kuntavaalit siirtyvät koronan johdosta kesäkuulle – THL väläytti jopa yli 10 000 päivätartunnan uhkakuvia

Kommentoi Facebookissa