Poliisi varoittaa: katujen koruvarkaat iskevät taas – ”Kyseessä on valitettavasti jokakesäinen rikosilmiö”

Korujen lisäksi varkaat kärkkyvät myös lompakoita, älypuhelimia, ja varsinkin maksukortteja.

Korujen lisäksi varkaat kärkkyvät tyypillisesti myös lompakoita, älypuhelimia, ja varsinkin maksukortteja. (Kuva Fotolia)

Taustalla ovat yleensä alueelta alueelle kiertävät ulkomaalaiset tekijät.

KORUVARKAAT Poliisille ilmoitettiin viime viikolla kahdesta kadulla sattuneesta koruvarkaudesta Itä-Uudellamaalla. Toinen tapaus ilmoitettiin Vantaalla ja toinen Nurmijärvellä.

– Kyseessä on valitettavasti jokakesäinen rikosilmiö, jonka taustalla ovat yleensä alueelta alueelle kiertävät ulkomaalaiset tekijät, kertoo rikoskomisario Mika Korhonen Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta.

Tekotapa on lähestulkoon aina sama.

– Kun tekijät huomaavat jonkun liikkuvan kadulla esimerkiksi näyttävässä kaulakorussa, pyrkivät he harhauttamaan häntä niin, ettei uhri huomaisi, kun häneltä viedään hänen mukanaan olevat arvoesineet kuten arvokas kaulakoru, Korhonen jatkaa

Viimeviikkoisia Vantaan ja Nurmijärven tapauksia yhdistää se, että ulkomaalaisena turistina esiintynyt mies on tullut kysymään ajo-ohjeita kadulla liikkuneilta ihmisiltä. Kun ihmiset ovat auttaneet häntä, on mies halannut heitä ja laittanut heidän kaulaansa jonkin rihkamakorun mukamas ”palkkioksi hyvistä neuvoista”.

– Samaan aikaan epäilty onkin avannut ja pyöritellyt uhrin aidon kaulakorun irti kaulasta ja napannut sen vaivihkaa mukaansa, Korhonen varoittaa.

Poliisilla on tiedossa myös tapauksia, joissa ulkomaalaisena kauppiaana esiintyneet epäillyt ovat kaupitelleet rihkamakoruja ja asettaneet näitä uhrien kaulalle.

– Aidot korut ovat hävinneet uhrien kaulasta samalla tavalla kuin turistina esiintyneiden varkaiden tapauksissa, Korhonen jatkaa.

Poliisi varoittaa, etteivät kaulakorut ole ainoita varkaiden himoitsemia arvoesineitä. Varkaat kärkkyvät myös lompakoita, älypuhelimia, ja varsinkin maksukortteja sekä niiden pin-koodeja.

– Kaikenlaisiin epäilyttäviin lähestymisyrityksiin kannattaa suhtautua vähintäänkin varauksella ja omia arvotavaroita kannattaa pitää silmällä. Jos vahinko on kuitenkin päässyt jo käymään ja arvoesineet ovat hävinneet mahdollisesti varkaan mukaan, akuutissa tilanteessa kannattaa soittaa välittömästi hätänumeroon 112. Tämän jälkeen asiasta kannattaa tehdä pikaisesti rikosilmoitus, Korhonen neuvoo.

Jos taas maksukortit ovat hävinneet tai ne on varastettu, poliisi suosittelee ottamaan pikaisesti yhteyttä pankkiin ja sopimaan pankin kanssa maksukorttien kuolettamisesta.

Lue myös: Laukkuvaras sumutti uhrinsa ja takaa-ajajien kasvoille kaasua – poliisi sai selville henkilöllisyyden

Kommentoi Facebookissa