Poliisi varoittaa valepoliisien uusista keinoista – huijarit käyttivät tekaistuja poliisi.fi-sähköpostiosoitteita

Tekotapaan kuuluu, kun rikollinen on saanut tunnukset haltuunsa, uhrin tilillä olevat varat siirretään välittömästi joko omalle tai apurin käytössä olevalle tilille.

Tekotapaan kuuluu, kun rikollinen on saanut tunnukset haltuunsa, uhrin tilillä olevat varat siirretään välittömästi joko omalle tai apurin käytössä olevalle tilille. (Kuva Fotolia)

Poliisin väitettiin tarvitsevan valokuvat pankin avainlukulistasta ja salasanasta.

VALEPOLIISIT Itä-Suomen poliisi kertoo, että kansalainen oli saanut poliisiksi esittäytyneeltä taholta sähköpostia, jossa oli pyydetty valokuvaamaan pankin avainlukulista ja salasana. Sähköposti oli tullut osoitteesta verkkotutkinta.poliisi.fi. Kyseinen internetosoite ei kuulu poliisille.

Sähköpostin sisältö oli laadittu suomen kielellä. Viestissä oli kerrottu, että asianosaisen tililtä oli yritetty siirtää huomattavia rahasummia ulkomaille. Sähköpostissa oli yksilöity saajan oikeat henkilötiedot sekä tilinumero. Asianosainen ei lähettänyt pyydettyjä kuvia.

Myös Itä-Uudenmaan poliisin nimissä on tällä viikolla lähetetty tekstiviestinä ja sähköpostina tietojenkalasteluviestejä. Viesteissä vastaanottajalle on kerrottu, että hänen pankkitililleen on murtauduttu ulkomailta käsin, ja että poliisi pyytää lähettämään pankkitilin tunnukset ja tunnuslukutaulukon poliisi.fi-päätteiseen sähköpostiosoitteeseen.

– Huijarit ovat ilmeisesti käyttäneet tekaistuja poliisi.fi-sähköpostiosoitteita. On jälleen muistutettava painokkaasti, että poliisi, luottokorttiyhtiöt ja pankit eivät koskaan lähetä tällaisia viestejä asiakkailleen. Näin ei toimita myöskään puhelimessa. Jos sinulta jollakin tavalla tiedustellaan netissä tai puhelimessa verkkopankkitunnuksia, pankki- tai luottokortin numeroa ja kortteihin liittyviä käyttäjätunnuksia tai tilinumeroasi, niin vastaus on aina ehdoton ei, rikoskomisario Mikko Minkkinen neuvoo.

Tietojenkalastelurikollisuus eli niin sanottu phishing toimii siten, että sähköpostiviestit tai tekstiviestit naamioidaan näyttämään tunnettujen yritysten tai viranomaisten asiakaspalveluviesteiltä.

– Tietojenkalasteluviestit on kirjoitettu siten, että vastaanottaja aktivoituu itse ja antaa salaisena pidettävät tiedot rikollisille. Tietojen tarvetta perustellaan esimerkiksi tunnustesi päivittämistarpeella tai sillä, että pankkitilillesi on murtauduttu kuten näissä edellä kuvatuissa tapauksissa, Minkkinen kertoo.

Tietokoneiden, tablettien ja älypuhelimien tietoturva kannattaa myös muistaa pitää kunnossa.

– Päivitä laitteittesi sovellutukset ja ohjelmat. Kun käytät verkkopankkiasi, tee se vain turvallisella nettiyhteydellä. Älä avaa verkkopankkia sähköpostissa olevan linkin kautta. Jos verkkopankkisi tuntuu oudolta eli et pääse esimerkiksi katsomaan tilitapahtumia tai tekemään maksuja, niin sulje istunto ja ota yhteyttä pankkisi asiakaspalveluun, Minkkinen opastaa.

Lue myös: Valepoliisit huijasivat jälleen suuria summia ikäihmisiltä – ”On todella hävytöntä”

Kommentoi Facebookissa