Valepoliisit huijasivat jälleen suuria summia ikäihmisiltä – ”On todella hävytöntä”

Iäkkäälle uhrille selitetään, että hän on joutumassa rikoksen kohteeksi ja pankkitiliä ollaan tyhjentämässä.

Iäkkäälle uhrille selitetään, että hän on joutumassa rikoksen kohteeksi ja pankkitiliä ollaan tyhjentämässä. (Kuva AOP)

Yleensä huijari pyrkii aiheuttamaan hätäännystä ja sekoittamaan uhrin ajatuksia.

VALEPOLIISIT Hyvinkään suunnalta on viime viikolla tullut Itä-Uudenmaan poliisille viisi ilmoitusta valepoliisien huijausyrityksistä. Kahdessa tapauksessa huijarit valitettavasti onnistuivat yrityksissään.

Toisessa tapauksessa huijattiin 10 000 euroa ja toisessa 34 000 euroa. Molemmat huijauksen uhreiksi joutuneet olivat iäkkäitä ihmisiä.

– On todella hävytöntä, miten huijarit käyttävät senioreiden hyväuskoisuutta hyväksi. Tutkimme edellä mainittuja huijaustapauksia törkeinä petoksina, kertoo tutkinnanjohtaja Mikko Minkkinen tapauksista.

Huijareiden käyttämiä tarinoita on monia, mutta yleensä huijari pyrkii aiheuttamaan hätäännystä ja sekoittamaan uhrin ajatuksia. Tyypillistä on, että uhrille sepitetään tarinaa, jossa hän on joutumassa vakavan rikoksen kohteeksi ja hänen pankkitiliään ollaan tyhjentämässä. Ainoa keino estää se, on antaa soittajalle tämän pyytämät verkkopankkitunnukset tai nostaa rahat tililtään kiireesti.

– Poliisi tai kukaan muukaan oikealla asialla oleva taho ei koskaan tiedustele verkkopankkitunnuksia puhelimessa, sosiaalisessa mediassa, sähköpostilla tai kadulla. Poliisi pyytääkin, että ikäihmisten kanssa työskentelevät tahot, heidän omaisensa ja ystävänsä muistuttaisivat asiasta riittävän usein, jotta huijarit eivät onnistuisi aikeissaan, Minkkinen vetoaa.

Mikäli epäilee itse tai läheisensä joutuneen rikoksen uhriksi, asiasta tulee tehdä rikosilmoitus. Akuuteissa tilanteissa on soitettava hätänumeroon 112. Rikosilmoituksen voi tehdä myös sähköisesti: https://www.poliisi.fi/rikokset/sahkoinen_rikosilmoitus.

Lue myös: Valehoitaja kavalsi vanhuksen rahoja hoitokodissa – toimi muistisairaan omaishoitajana

Kommentoi Facebookissa