Valehoitaja kavalsi vanhuksen rahoja hoitokodissa – toimi muistisairaan omaishoitajana

Vanhuksia yritetään nykyään huijata monin eri tavoin ja hyvinkin röyhkeästi.

Vanhuksia yritetään nykyään huijata monin eri tavoin ja hyvinkin röyhkeästi. (Kuvituskuva Fotolia)

Poliisi pyytää läheisiä ja vanhusten kanssa työskenteleviä valppauteen.

VALEHOITAJA Oulun poliisi on saanut esitutkinnan valmiiksi valehoitajan rikolliseen toimintaan liittyvässä kokonaisuudessa, jossa tutkittiin tekoja nimikkeillä väärennys, törkeä kavallus, maksuvälinepetos, törkeä petos ja luvaton terveydenhuollon ammattitoimen harjoittaminen.

Teoista epäilty nainen on työskennellyt lähihoitajana Haukiputaalla sijaitsevassa hoivakodissa 28.11.2015–21.3.2018. Hän oli erehdyttänyt palkkaamaan itsensä lähihoitajaksi esittämällä työnantajalleen väärennetyn tutkintotodistuksen.

Työssään nainen oli toiminut lähihoitajana ja sen lisäksi omaishoitajana vuonna 1932 syntyneelle heikkokuntoiselle muistisairaalle vanhukselle. Vanhus oli edunvalvonnan piirissä.

Lähihoitajana toiminut nainen oli omaishoitajan roolissa pyytänyt Oulun edunvalvontaa vapauttamaan vanhuksen tililtä rahaa 7.2.–21.3.2018 välisenä aikana useaan eri kertaan yhteensä 3 100 euron edestä. Vanhuksen tililtä vapautetut varat epäillään käytetyn rikoksesta epäillyn naisen omiin tarkoitusperiin sekä ostoksiin ja osa rahoista oli siirretty suoraan epäillyn omalle tilille.

Rikoksesta epäilty oli tutkintavankina esitutkinnan aikana. Esitutkinta on suoritettu ja asia siirtyy syyttäjälle syyteharkintaan.

Vanhuksia yritetään nykyään huijata monin eri tavoin ja hyvinkin röyhkeästi. Oulun poliisi varoittaa vanhuksia, heidän läheisiään ja heidän kanssaan työskenteleviä sekä vapaaehtoisia röyhkeistä menetelmistä anastaa vanhuksilta omaisuutta. Vanhuksen ovelle tai seuraan voi yrittää lyöttäytyä valepoliiseja, valehoitajia, valetaksinkuljettajia, valehuoltomiehiä jne.

– Pyydämme läheisiä puhumaan huijauksista ja neuvomaan vanhuksia sekä olemaan itsekin valppaana. Mikäli epäilet, että olet itse tai läheisesi on joutunut rikoksen uhriksi, tulee asiasta tehdä rikosilmoitus, neuvoo rikoskomisario Nina Similä.

Akuuteissa tilanteissa on soitettava hätänumeroon 112. Rikosilmoituksen voi tehdä myös sähköisesti: https://www.poliisi.fi/rikokset/sahkoinen_rikosilmoitus

Lue myös: Muistisairaita vanhuksia katoaa erityisesti kesällä – toistaiseksi lähes kaikki ovat löytyneet

Kommentoi Facebookissa