Poliisilta lisätietoja 16-vuotiaan henkirikoksesta – ”Väkivallalla ollut kiusaamiseen liittyvä nöyryyttävä luonne”

Poliisi pyytää tietoa mahdollisesta pidempään jatkuneesta kiusaamisesta ja väkivallasta.

Poliisi pyytää tietoa mahdollisesta pidempään jatkuneesta kiusaamisesta ja väkivallasta. (Kuva AOP)

Kaksi epäillyistä on käynyt katsomassa vainajaa ja tarkastaneet hengittääkö uhri.

HENKIRIKOS Poliisi on edistynyt Helsingin Koskelassa perjantaina 4.12.2020 tapahtuneen henkirikoksen tutkinnassa. Poliisi tutkii asiaa murhana, ja rikoksesta epäiltynä on edelleen vangittuna kolme 16-vuotiasta poikaa.

Poliisi on kuulustellut epäiltyjä useita kertoja ja suorittanut erilaista teknistä tutkintaa. Näin on saatu lisätietoja tapahtumista.

‒ Poliisin tietojen mukaan 16-vuotiaan uhrin pahoinpitely on kestänyt useita kymmeniä minuutteja, ja se on tapahtunut useammassa paikassa Koskelan sairaala-alueella. Uhrin vartalossa on todettu erilaisia ja lukuisia vammoja kauttaaltaan, jotka on aiheutettu eri tavoin. Tämän tarkemmin poliisi ei vammoja voi kommentoida, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Forss Helsingin poliisilaitokselta.

Uhri löydettiin maanantaina 7.12.2020 Koskelan sairaalan puistoalueelta eräänlaisen lavan vierestä. Uhri oli löydettäessä maassa makuuasennossa, osa vaatteista riisuttuna. Poliisin tietojen mukaan rikoksesta epäillyt jättivät uhrin tuohon paikkaan perjantaina 4.12.2020.

Esitutkinnassa saatujen tietojen mukaan uhriin on kohdistettu pitkäaikaista ja voimakasta väkivaltaa, joista osalla on ollut kiusaamiseen liittyvä nöyryyttävä luonne. Poliisi ei kuitenkaan tässä vaiheessa avaa tekotapoja tarkemmin.

Uhri oli löydettäessä maassa makuuasennossa, osa vaatteista riisuttuna.

Esitutkinnan perusteella epäiltyjen katsotaan osallistuneen väkivaltaan yksissä tuumin, mutta tässä vaiheessa poliisi ei erittele epäiltyjen rooleja tarkemmin. Kaksi epäillyistä on käynyt lauantaina katsomassa vainajaa ja tarkastaneet hengittääkö uhri. Lisäksi epäillyt ovat vieneet paikalta pois esimerkiksi edellisiltana sinne jättämiään kaljatölkkejä.

Kaikki kolme epäiltyä ovat keskustelleet tapahtumista keskenään tapahtuman jälkeen ennen kiinniottoja ja miettineet esimerkiksi ruumiin kätkemistä tai hävittämistä jollakin tavalla.

Poliisi selvittää, onko tekojen taustalla pidempään jatkunut kiusaaminen ja väkivalta. On syytä epäillä, että samat kolme epäiltyä ovat kohdistaneet uhriin väkivaltaa myös aiemmin ja taustalla oleva kiusaaminen on jatkunut pidempään.

‒ Tilannetta voisi kuvata siten, että kyseessä on ollut tilanne, jossa uhria on pidetty ”kaverina”, mutta samaan aikaan kiusattu eri tavoin. Olen varsin tietoinen, että termiin kiusaaminen kohdistuu kritiikkiä ja jotkut kokevat sen vähätteleväksi. Kun käytän termiä kiusaaminen, tarkoitan toistuvaa ja systemaattista toimintaa, jolla voi olla vakavia fyysisiä ja psyykkisiä seurauksia uhrille. Tässä tapauksessa kiusaamisen epäillään olleen niin vakavaa, että se on johtanut henkirikokseen ja kiusaamisen uhrin kuolemaan, Forss toteaa.

Juttuvinkki: Sosiaalisessa mediassa levitetään perätöntä tietoa – 16-vuotiaan murhasta syytetään väärää nuorta

Poliisi pyytää edelleen tietoja perjantain 4.12.2020 tapahtumiin liittyen. Lisäksi poliisi pyytää lisävalaistusta myös siltä osin, jos jollakin on tietoja aikaisempiin samojen osallisten kiusaamistapauksiin liittyen.

‒ Poliisille on tullut nimettömänä tietoa, että epäillyt olisivat kiusanneet uhria aiemmin, mutta poliisi toivoo, että voisi kuulla asiasta lisää sellaisilta henkilöiltä, jotka tietävät asiasta tarkemmin. Poliisi kehottaa ottamaan yhteyttä omalla nimellä, koska silloin tietoja voidaan paremmin hyödyntää esitutkinnassa ja mahdollisen oikeusprosessin myöhemmissä vaiheissa, mikä on tässäkin tapauksessa erittäin tärkeää, Forss perustelee.

‒ Epäily pidempään jatkuneesta kiusaamisesta ja toistuneesta väkivallasta on peruste sille, miksi poliisi tiedottaa asiasta poikkeuksellisen tarkasti jo esitutkintavaiheessa, kertoo Helsingin poliisilaitoksen Rikostutkintayksikön johtaja, rikosylitarkastaja Jonna Turunen.

‒ Asian yhteiskunnallisen merkityksen vuoksi on tärkeä korostaa, miten vakavasta rikosepäilystä ja poikkeuksellisen raa’asta ja julmasta rikoksesta tutkittavassa asiassa on kyse. Poliisi toivoo, että tämä tapaus herättää laajempaa julkista keskustelua sekä aikaansaa tarvittavia muutoksia siinä, miten eri toimijat voisivat vaikuttaa siihen, ettei tällaista pääsisi enää tapahtumaan uudestaan, Turunen jatkaa.

Poliisi on saanut huoltajien suostumuksen kertoa julkisuuteen, että uhri oli lastensuojelun asiakas

Poliisi on keskustellut uhrin huoltajien kanssa tiedottamisesta etukäteen. Poliisi on saanut huoltajien suostumuksen kertoa julkisuuteen, että uhri oli lastensuojelun asiakas, ja hänet oli sijoitettu asumaan kodin ulkopuolelle.

‒ Tämä kerrotaan julkisuuteen huoltajien suostumuksella siksi, että poliisi toivoo, että tämän poikkeuksellisen törkeän henkirikoksen vuoksi yhteiskunnassa pohdittaisiin, miten lapsia ja nuoria voitaisiin suojella paremmin, ja varmistetaan, että muun muassa kouluilla ja lastensuojelulla on riittävät voimavarat ja keinot tärkeän tehtävänsä toteuttamiseen, Turunen toteaa.

Esitutkinta jatkuu tiiviisti, mutta tapahtumienkulku on pääpiirteittäin saatu selvitettyä. Tapahtuneesta tiedotetaan seuraavan kerran vasta, kun esitutkinta on valmis tai mikäli esitutkinnassa saadaan uusia lisätietoja tai ilmenee muita merkittäviä seikkoja, joista on syytä tiedottaa jo esitutkinnan aikana. Poliisi on saanut asian uutisoinnin myötä esitutkinnan kannalta tärkeitä yhteydenottoja, joista poliisi kiittää.

Lue myös: Kolmea 16-vuotiasta poikaa epäillään saman ikäisen pojan murhasta Helsingissä ‒ ”Väkivalta erityisen raakaa ja julmaa”

Kommentoi Facebookissa