Poliisiylijohtaja lainasi sisäministerille poliisin heijastinliiviä – eduskunnan oikeusasiamies katsoi säännöksiä rikotun

Poliisiylijohtajalla ei ollut toimivaltaa antaa sisäministeri Maria Ohisalolle lupaa poliisin heijastinliivin käyttöön.

Poliisiylijohtajalla ei ollut toimivaltaa antaa sisäministeri Maria Ohisalolle lupaa poliisin heijastinliivin käyttöön. (Kuva Laura Kotila/ Valtioneuvoston kanslia)

Oikeusasiamies katsoo, että poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen toimi asiassa virheellisesti.

OIKEUSASIAMIES Eduskunnan oikeusasiamies on antanut ratkaisunsa viime vuoden keväisestä tapauksesta, jossa poliisiylijohtaja oli pyrkinyt varmistamaan sisäministeri Maria Ohisalon turvallisuutta kehottamalla tätä valtatiellä heijastinliivin käyttöön.

Kyseessä oli tilanne, jossa ministeri oli tutustumassa niin sanottuun Uudenmaan sulku -operaatioon sivusta tilannetta seuraten, eikä saatavilla ollut muita kuin poliisin tunnuskuvalla varustettuja heijastinliivejä. Tässä olosuhteessa ministerille annettiin käyttöön poliisin heijastinliivi.

Oikeusasiamies toteaa päätöksessään, ettei poliisiylijohtajalla ollut toimivaltaa antaa sisäministerille lupaa poliisin heijastinliivin käyttöön, vaikka asiaa koskeva poliisin virkapukuasetuksen sääntely on jossain määrin tulkinnanvaraista ja epäjohdonmukaistakin.

– Vastuullani oli huolehtia sisäministerin turvallisuudesta ja tässä tarkoituksessa pyysin henkilökuntaamme antamaan heijastinliivin sisäministerin käyttöön. Ratkaisusta otetaan opiksi. Jatkossa ministerin turvallisuudesta täytyy huolehtia toisin ja varmistamme, että autoissamme on myös tunnuksettomia heijastinliivejä, poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen toteaa.

Oikeusasiamies on ratkaisussaan myös todennut, että poliisin virkapukuasetusta olisi täsmennettävä. Kolehmainen sanoo olevan hyvä, että eduskunnan oikeusasiamies selvensi ratkaisullaan myös epäselvää oikeustilaa ja esitti, että sisäministeriö ryhtyy viipymättä toimenpiteisiin poliisin virkapukuasetuksen sääntelyn tarkistamiseksi.

– Jo laillisuusperiaate edellyttää säädöstekstin täsmällisyyttä, jotta vastaavissa tilanteissa voidaan jatkossa toimia ennakollisesti oikein, poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen jatkaa.

Lue myös: Oikeuskanslerilta moitteet ulkoministeriön virkamiesjohdolle al-Hol-tapauksessa – ”Huonoa henkilöstöpolitiikkaa”

Kommentoi Facebookissa