Poliittiset lakot keskeyttävät työt ydinvoimaloissa – ”Vastuutonta rulettia sähkön riittävyydellä ja hinnalla”

Keskiviikkona 14.2. lakko kohdistuu TVO Oyj:n Olkiluodon ydinvoimalaitokseen. (Kuvituskuva TVO)

Sähköliitto on ilmoittanut työtaistelun osuvan nyt laajasti sähköntuotantoon.

TYÖTAISTELU Sähköliitto on ilmoittanut sähköntuotantoon kohdistuvista poliittisista työnseisauksista Olkiluodon ja Loviisan ydinvoimaloissa sekä useissa vesivoimalaitoksissa ensi viikolla.

Sähköliittolaiset keskeyttävät työt Olkiluodon ja Loviisan ydinvoimaloissa sekä useissa vesivoimalaitoksissa peräkkäisinä päivinä kolmen vuorokauden aikana. Poliittiset työnseisaukset järjestetään 14.–16. helmikuuta.

Työnseisauksien piirissä olevien voimalaitoksien yhteenlaskettu teho on noin 6 000 megawattia. Sähköntuotannossa työskentelevät sähköliittolaiset vastaavat voimalaitosten tuotanto-, huolto- ja kunnossapitotehtävistä.

Sähköliiton puheenjohtaja Sauli Väntti sanoo, että työelämän heikennyssuunnitelmillaan hallitus on tehnyt itsestään työmarkkinaosapuolen ja nyt sen pitäisi käyttäytyä sen mukaisesti.

‒ Näinkin raskas työtaistelutoimi ei ole suunnattu näitä yrityksiä eikä suomalaisia vastaan, vaikka siitä väistämättä haittaa koituukin.

Energiateollisuus ry pitää lakkoja ”vastuuttomana rulettia sähkön riittävyydellä ja hinnalla”. Lakon hintavaikutukset ovat ennakoimattomia ja riippuvat tuulista, pakkasista, kulutuksesta ja muusta tuotannosta.

Lakon piirissä on myös varallaolo. Lisäksi Sähköliitto ilmoitti ylityö- ja vuoronvaihtokiellosta lakon kohteena olevissa yhtiöissä 11.2. klo 12 ja 15.2. klo 23.59 välisenä aikana.

Keskiviikkona 14.2. lakko kohdistuu TVO Oyj:n Olkiluodon ydinvoimalaitokseen, torstaina 15.2. Fortum Power and Heat Oy:n Loviisan ydinvoimalaitokseen ja perjantaina 16.2. Kemijoki Oy:n, Pohjolan Voima Oy:n ja Tornionlaakson Voima Oy:n kaikkiin vesivoimalaitoksiin sekä Fortum Power and Heat Oy:n Oulujoen vesivoimalaitokseen.

– Sähköliiton johdon toimet ovat täysin vastuuttomia ja ennennäkemättömiä, toteaa Energiateollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Timo Yli-Koivisto.

– Naamiot on nyt riisuttu. Kun lakko kohdennetaan yhteiskunnalle kriittisen tärkeään toimintoon, hallituksen valmistelemat työelämäuudistukset vaikuttavat riittämättömiltä. Sähkön ja lämmön tuotanto ja jakelu täytyy pystyä turvaamaan yleisen edun ja turvallisuuden nimissä kaikkina ajankohtina, Yli-Koivisto jatkaa.

Lue myös: Jussi Halla-aho jatkaa eduskunnan puhemiehenä – vaikuttavatko protestiäänet presidentinvaaleihin?

Kommentoi Facebookissa