Polkupyöräilijät ajoivat jalkakäytävillä ja punaisia päin – poliisi määräsi 156 henkilölle sanktioita

Vain alle 12-vuotias saa ajaa polkupyörää jalkakäytävällä. (Kuvituskuva Fotolia)

Valvontapäivän tavoitteena oli valvoa suojattomien tienkäyttäjien liikennekäyttäytymistä ja turvallisuutta.

LIIKENNETURVALLISUUS Poliisi antoi lukuisia sanktioita suojattomien tienkäyttäjien liikennekäyttäytymisen valvontapäivänä 12.4. Huomautuksia ja liikennevirhemaksuja annettiin muun muassa jalkakäytävällä ajeleville polkupyöräilijöille sekä kevyiden sähköajoneuvojen kuljettajille.

– Valitettavasti huomautettavaa löytyi kaikkien tienkäyttäjäryhmien toiminnasta. Eniten puututtavaa löytyi jälleen jalkakäytävillä, joilla oli sinne kuulumattomia tienkäyttäjiä, poliisitarkastaja Heikki Kallio Poliisihallituksesta sanoo.

Poliisi joutui päivän aikana puuttumaan pyöräteille, jalkakäytäville tai liian lähelle suojateitä pysähtyneiden autojen kuljettajien toimintaan antamalla näistä rikkeistä kahdeksan pysäköintivirhemaksua ja yhden sakon. Väistämisvelvollisuuksien laiminlyönneistä suojateillä ja pyöräteiden jatkeilla annettiin moottorikäyttöisten ajoneuvojen kuljettajille yhteensä 54 huomautusta ja sakkoa.

Polkupyöräilijöille annettiin yhteensä lähes 156 huomautusta tai liikennevirhemaksua, joista valtaosa johtui jalkakäytävällä tai punaisia päin ajamisesta. Kevyiden sähköajoneuvojen kuljettajille annettiin 26 sanktiota pääasiassa jalkakäytävällä ajamisesta. Jalankulkijat syyllistyivät 86 kertaa päin punaista valoa kävelemiseen sanktion arvoisesti.

– Vain alle 12-vuotias saa ajaa polkupyörää jalkakäytävällä, jollei siitä aiheudu huomattavaa haittaa jalankululle, Kallio muistuttaa.

Lisäksi sellaista itsestään tasapainottuvaa kevyttä sähköajoneuvoa, joka pysyy tasapainossa myös silloin, kun ajoneuvo ei liiku tai siinä ei ole kuljettajaa, saa kuljettaa myös jalkakäytävällä. Tällöin kuljettajan on annettava jalankulkijalle esteetön kulku.

Valvontapäivän tavoitteena oli valvoa suojattomien tienkäyttäjien liikennekäyttäytymistä ja turvallisuutta. Valvonnassa puututtiin sellaiseen liikennekäyttäytymiseen, joka vaaransi lähinnä jalankulkijoiden, polkupyöräilijöiden ja kevyiden sähköajoneuvon kuljettajien turvallisuutta. Erityisesti valvontaa keskitettiin liikennevalojen noudattamiseen ja jalkakäytävällä ajamiseen.

Lue myös: Mitä jokaisen pyöräilijän pitäisi tietää uudesta tieliikennelaista – uusia liikennemerkkejä ja punainen takavalo pakolliseksi

Kommentoi Facebookissa