Polkupyörävarkauksia on vuodessa jopa 20 000 – Jopon omistajilla erityinen riski joutua rikoksen uhriksi

Jopo on Suomen myydyin polkupyörä, joka on valitettavasti myös varkaiden suosiossa.

Jopo on Suomen suosituimpia polkupyöriä, mutta valitettavasti myös varkaiden suosiossa. (Kuva Jopo)

Poliisi muistuttaa, että pyörä pitäisi kuvata ja ottaa kaikki mahdolliset tunnistetiedot talteen.

PYÖRÄVARKAUDET Polkupyörien varkausrikokset ovat jälleen lisääntyneet. Hyvillä keleillä pyöriä ja niiden osia varastetaan ahkerasti. Hyvät pyöräilysäät saavat myös pyörien ostajat liikkeelle, joten varastetut pyörät menevät hyvin kaupaksi. Etenkin Jopon omistajilla on suuri riski joutua rikoksen uhriksi.

Poliisitarkastaja Jyrki Aho Poliisihallituksesta laskeskelee, että tämä vuoden toukokuussa ovat pyörävarkauksista tehdyt rikosilmoitukset lisääntyneet yli 700 rikosilmoituksen verran edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan nähden.

Tilastojen mukaan polkupyörät ja niiden tarvikkeet ovat kuluvan vuoden aikana olleet rikoksen kohteina jo yhteensä 4 259 kertaa. Vuoden aikana määrä on noin 20 000.

– Rikosilmoituksissa esille nousevat erityisesti Itä-Uudenmaan ja Itä-Suomen poliisilaitokset, joissa erot vuotta aikaisempaan ovat silmiinpistävät. Itä-Uudellamaalla ilmoituksissa lisäystä on 171 sekä Itä-Suomessa 158 kappaletta. Vain Lounais-Suomen sekä Lapin poliisilaitoksissa luvut ovat pienemmät kuin vuotta aikaisemmin, Aho kertoo.

Tehdyistä ilmoituksista selviää, että Jopot ovat edelleen rikollisten suosiossa.

– Tänä vuonna yksinomaan toukokuussa sana ”Jopo” löytyy yhteensä 261 eri rikosilmoituksesta. Niitä on anastettu perinteisesti asuntojen pihoista, taloyhtiöiden pyöräkellareista ja yleisiltä paikoilta. Osa pyöristä on ollut lukituissa tiloissa, mutta lukitsemattomina. Osassa paikalle on jäänyt auki murrettu lukko.

Ilman tunnistetietoja pyörävarkaiden sekä mahdollisiin kätkemisrikoksiin tai rikkomuksiin syyllistyneiden kiinnisaaminen on haastavaa. Jyrki Aho muistuttaakin, että pyörä pitäisi kuvata ja ottaa kaikki mahdolliset tunnistetiedot talteen.

Suurimman osan varastetuista pyöristä ostavat tavalliset kansalaiset. Kun jälkimarkkinat ovat hyvät, pyörien ammattimainen varastelu kannattaa.

Jyrki Ahon mukaan suurin osa varastetuista pyöristä myydään netin kauppapalstoilla ja kirpputoreilla. Osa pyöristä puretaan ja myydään varaosina. Ostajalla on tietty velvollisuus selvittää käytetyn pyörän alkuperää.

– Jos ostaa varastetun tavaran, voi syyllistyä kätkemisrikokseen joko tahallisesti tai tuottamuksellisesti eli huolimattomuuttaan. Hälytyskellojen pitäisi soida, jos on esimerkiksi ostamassa 400 euron arvoista uudenveroista pyörää 100 eurolla, Aho muistuttaa.

Käytettyä pyörää ostettaessa olisikin hyvä pyytää myyjältä henkilöllisyystodistus ja pyörän ostokuitti, erityisesti jos kyseessä on uudempi pyörä. Maksu kannattaisi tehdä pankkitilille. Lisäksi pyörän runkonumero on hyvä tarkistaa, koska varastetuissa pyörissä runkonumeroa on usein pyritty häivyttämään.

Lue myös: Nämä kannattaa muistaa – viisi vinkkiä kun ostat käytetyn polkupyörän

Miten estää pyörävarkaus?

Ota pyörän malli ja runkonumero talteen.

Valokuvaa pyöräsi.

Hanki kunnollinen lukko ja käytä sitä oikein. Parhaan suojan antaa ns. U-mallinen lukko, jolla pyörä lukitaan rungosta kiinni pyörätelineeseen tai muuhun kiinteään.

Säilytä pyörä mahdollisuuksien mukaan lukitussa tilassa.

Tee varkaudesta rikosilmoitus.

Pyörävaras on useasti nuorehko päihdeongelmallinen mies, joka ei juuri mieti kiinnijäämisriskiä. Hän tekee tekonsa myös päiväaikaan ja toisten nähden. Jos epäilet pyörävarkautta, soita hätänumeroon 112.

Kommentoi Facebookissa