Postin toimitusjohtaja luopuu kahden kuukauden palkasta – ”Tämä on hänen henkilökohtainen päätöksensä”

Postin toimitusjohtaja Heikki Malinen luopuu kohun seurauksena osasta palkastaan.

Postin toimitusjohtaja Heikki Malinen luopuu kohun seurauksena osasta palkastaan. (Kuva Vesa Kippola/ Posti)

Postin hallituksen puheenjohtajan mukaan palkkiot noudattavat valtion palkitsemisohjeita.

POSTI Viime päivinä on uutisoitu Postin ylimmän johdon palkitsemisesta, lakoista sekä työehtosopimuksista. Posti on ilmoittanut siirtävänsä pakettilajittelunsa Medialiiton ja Teollisuusliiton jakelua koskevan halvemman työehtosopimuksen piiriin, jolloin työntekijöiden palkka voi pudota Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n mukaan keskimäärin 30 prosenttia, enimmillään jopa 50 prosenttia.

Postin toimitusjohtaja Heikki Malinen puolestaan sai Posti Groupin palkka- ja palkkioselvityksen mukaan vuonna 2018 kokonaispalkkana 610 924 euroa ja lyhyen aikavälin bonuksena 82 607 euroa sekä 294 234 euron pitkän aikavälin kannustimena. Yhteensä summat olivat vuodessa lähes 990 000 euroa.

– Yhtiön johdon palkitsemisesta päättää yhtiön hallitus. Posti noudattaa valtio-omisteisten yhtiöiden johdon palkitsemisohjetta, jonka mukaan Posti rinnastetaan pörssiyhtiöihin. Maksettavien palkkioiden määrä ottaa huomioon yhtiön toiminnan kansainvälisyyden ja kilpailullisuuden, sanoo Postin hallituksen puheenjohtaja Markku Pohjola.

Mahdollisista tulospalkkioista päätetään normaalin aikataulun mukaisesti ensi keväänä, kun yhtiön tilinpäätös on vahvistettu.

– Ymmärrän täysin, että muutokset ovat Postin henkilöstölle raskaita. Keskustelin toimitusjohtaja Heikki Malisen kanssa edellisellä viikolla, jolloin hän ilmoitti minulle aikeestaan luopua kahden kuukauden rahapalkastaan loppuvuonna. Tämä on hänen henkilökohtainen päätöksensä tässä hyvin vaikeassa muutostilanteessa ja yhtiön hallitus arvostaa tätä päätöstä, Pohjola sanoo.

Postin Paketti ja verkkokauppa -liiketoimintaryhmän johtaja Turkka Kuusisto korostaa, että viime viikolla kerrotulla pakettilajittelutoimintojen työehtosopimuksen muutoksella vastataan muuttuviin asiakastarpeisiin. Muutos koskee yhteensä noin 700 henkilöä, jotka siirtyvät uuden työehtosopimuksen piiriin 1.11.2019.

– Emme tavoittele ensisijaisesti kustannussäästöjä vaan ennen kaikkea joustavuutta pakettilajittelutyöhön. Tavoitteenamme on joustavat ja kilpailijoiden kanssa samantasoiset työehdot, sanoo Kuusisto.

Postilla on nykyisin 11 työehtosopimusta eri tehtäviin. Varhaisjakelussa, kuljetuksessa ja varastotoiminnoissa Posti on jo siirtynyt käyttämään alalla yleisesti käytössä olevia työehtosopimuksia. Jakelualalla muut yritykset noudattavat Teollisuusliiton työehtosopimusta. Kuljetusliikkeet, jotka myös jakavat paketteja, noudattavat AKT:n sopimusta. Myös postilaisista lähes 10 prosenttia noudattaa AKT:n sopimusta.

PAU käynnisti eilen illalla työtaistelun käsittelyn ja lajittelun työtehtävissä. Lakot viivästyttävät pientä osaa lähetyksistä tänään, ja tällä hetkellä näyttää Postin mukaan siltä, että valtaosa lähetyksistä saadaan asiakkaille luvatussa ajassa. PAU on ilmoittanut lakkojen kestävän 4.syyskuuta asti.

Lue myös: Postin palkanalennukset ja johtajan miljoonapalkka kuohuttavat – ”Jokainen voi miettiä omalle kohdalle tilannetta”

Kommentoi Facebookissa