Presidentti Mauno Koiviston muistomerkki valittiin – ”Välittäjä tuo uudenlaisen keveämmän näkökulman”

Tavoitteena on, että muistomerkki on valmis 25.11.2023, kun presidentti Koiviston syntymästä tulee kuluneeksi 100 vuotta.

Tavoitteena on, että muistomerkki on valmis 25.11.2023, kun presidentti Koiviston syntymästä tulee kuluneeksi 100 vuotta. (Kuva VNK)

Kirsi Kaulasen teos voitti presidentti Mauno Koiviston muistomerkkikilpailun ensimmäisen palkinnon.

MUISTOMERKKI Presidentti Mauno Koiviston muistomerkkikilpailun ensimmäisen palkinnon on voittanut taiteilija Kirsi Kaulasen teosehdotus Välittäjä. Taiteellisesti korkeatasoiseen kilpailuun saatiin 110 hyväksyttyä teosehdotusta. Kilpailussa jaettiin kolme palkintosijaa ja kolmelle myönnettiin tunnustuspalkinto.

Kilpailuun saatiin teosehdotuksia, jotka edustavat erilaisia taidesuuntauksia, tyylejä ja taiteellisen ilmaisun tapoja. Palkintolautakunta ei halunnut arvottaa niitä keskenään, ja tästä syystä kilpailussa päätettiin palkita hyvin erilaisia kilpailutöitä.

Ensimmäinen palkinto on arvoltaan 20 000 euroa. Sen voittanutta teosehdotusta Välittäjä palkintolautakunta luonnehtii seuraavasti:

”Muistomerkkiehdotus sijoittuu Pikkuparlamentin puiston läpi kulkevan käytävän molemmin puolin. Sen materiaali, kiillotettu ruostumaton teräs, peilaa ohikulkijan ja teoksen ympäristön osaksi teosta. Teos asettaa katsojan kahdenlaisen ajatusmaailman väliin. Siten se heijastaa Suomen maantieteellistä asemaa idän ja lännen välissä ja presidentti Mauno Koiviston roolia yhteistyön rakentajana.”

”Välittäjä tuo uudenlaisen keveämmän näkökulman perinteisiin presidenttimuistomerkkeihin. Tilallisena ja vuorovaikutteisena teoksena se heijastaa tämän päivän nykytaidetta ja tuo kiinnostavan lisän julkisen taiteen kenttään ja kaupunkikuvaan. Se on ainutlaatuinen teos myös kansainvälisessä mittakaavassa.”

Palkintolautakuntaan kuuluivat presidentti Mauno Koiviston muistomerkkitoimikunta sekä kaksi Suomen Taiteilijaseuran nimeämää taiteilijajäsentä. Muistomerkkitoimikunnan puheenjohtajana toimii entinen pääministeri Paavo Lipponen. Kilpailun toinen palkinto myönnettiin Matti Vesasen teosehdotukselle Hitaalla tiellä ja kolmannen palkinnon voitti Pauno Pohjolaisen teosehdotus Sillanrakentaja.

Presidentti Mauno Koiviston muistomerkki on tarkoitus toteuttaa ensimmäisen palkinnon voittaneen teosehdotuksen pohjalta. Tavoitteena on, että muistomerkki on valmis ja asennettu paikalleen Pikkuparlamentin puistoon 25.11.2023, kun presidentti Koiviston syntymästä tulee kuluneeksi 100 vuotta.

Muistomerkkikilpailun kuudesta palkitusta teosehdotuksesta on esillä pienoismalleja ja kuvia Helsingin keskustakirjasto Oodissa 1.–15. syyskuuta. Kaikki kilpailuteokset ovat esillä myös virtuaalinäyttelyssä verkossa.

Kaikista entisistä Suomen tasavallan presidenteistä on toteutettu virallinen muistomerkki. Muistomerkit sijaitsevat Helsingissä, ja ne on valmistuttuaan lahjoitettu Helsingin kaupungille. Presidentti Koiviston muistomerkkikilpailu jatkaa tätä perinnettä.

Lue myös: Törnin jääkäreiden viimeinen tervehdys – aseveljen muistoa kunnioittaen

Kommentoi Facebookissa