HALLITUS Viime päivinä uutisotsikoita on hallinnut Antti Rinteen kujanjuoksu pääministerinä, ja kuinka totta missäkin vaiheessa eduskunnalle on puhuttu. Sen varjoon ovat jääneet ulkoministeri Pekka Haaviston kaavailut al-Holin leirillä olevien suomalaisten Isis-vaimojen ja heidän lastensa palauttamiseksi Suomeen – sekä päätökset asiasta tai oikeammin niiden puuttuminen.
Ilta-Sanomat kohahdutti jokin aika sitten uutisellaan, jonka mukaan ulkoministeri Haavisto olisi painostanut ulkoministeriön konsulipäällikkö Pasi Tuomista tekemään omissa nimissään päätöksen niin sanottujen Isis-lasten kotiuttamisesta al-Holin pakolaisleiriltä. Haavisto kiisti painostamisen tai että virkamiehen syrjäyttäminen johtuisi muusta kuin normaalista tehtävänkierrosta.
Sen sijaan Pekka Haavisto on myöntänyt, että on olemassa eri viranomaisia koskeva yhteistyöverkosto ”Operaatio Korpi” siltä varalta, että al-Holin leiriltä poistuisi ihmisiä, jotka olisivat palaamassa Suomeen.
Ulkoministeri Haavisto vahvisti myös, että lisäksi erityinen virkamies oli nimetty kokopäiväisesti selvittämään al-Holin tilannetta sekä tapauskohtaisesti leirillä olevien palautusta Suomeen. Kyseinen virkamies on ollut laajasti yhteydessä Lähi-idän konfliktialueen viranomaisiin.
Tästä toiminnasta olisi informoitu sekä tasavallan presidenttiä että valtioneuvoston kansliaa, ja sillä olisi koko hallituksen tuki. Myös valtakunnan päälehti Helsingin Sanomat uutisoi näyttävästi otsikossaan, kuinka ”Hallitus on siunannut al-Holin leirillä olevien naisten ja lasten tuomisen tapauskohtaisesti takaisin Suomeen – myös presidentti Niinistö tietoinen”.
Ulkoministeri Haavisto on selittänyt toimiaan myös eduskunnan ulkoasiainvaliokunnalle al-Holin leirin ja palautusten suhteen. Ulkoasiainvaliokunnan enemmistö tyytyi äänestyksen jälkeen ministerin selitykseen, vain perussuomalaiset vastustivat.
Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Mika Niikon mukaan valiokunnalle on ilmoitettu viimeksi 16. lokakuuta, että hallitus ei ryhdy mihinkään toimenpiteisiin saadakseen leirillä olevat naiset ja lapset pois.

Nyt presidentti Sauli Niinistö haluaa oikaista syntyneitä käsityksiä Verkkouutisille antamassaan haastattelussa. Presidentti ei ole saanut tietoa naisten ja lasten tuomisesta al-Holin leiriltä Suomeen.
– En ole tietoinen sellaisesta päätöksestä, ja hallituksesta on moneen kertaan vakuutettu, että sellaista päätöstä ei ole tehty.
Niinistö kommentoi myös ulkoministeriön valmistelemaa suunnitelmaa.
– Tällaistakaan suunnitelmaa en tunne, Niinistö sanoo Verkkouutisille.
Helsingin Sanomien uudessa artikkelissa Niinistö hieman lieventää lausuntoaan. Samoin Haavisto tarkentaa, että ”tasavallan presidentin kanslia on itse omasta pyynnöstään saanut kysymyksiinsä vastauksia”.
– Tietoa on pyydetty, ja sitä on saatu. Myös tämä nimitetty virkamies on ollut itsekin yhteydessä, Niinistö toteaa.
– Tiedonkulussa ei ole ollut ongelmia. Se ei kuitenkaan muuta sitä, mitä sanoin Verkkouutisille: että poliittista päätöstä tai kokonaissuunnitelmaa kaikkien naisten ja lapsien palauttamiseksi ei ole. Olen puhunut vain siitä, että sitä informaatiota ei tule, mitä ei ole olemassa.
Ilta-Sanomien erikoistoimittaja Timo Haapala on nyt myös julkaissut lähdeaineistoaan aikaisemmista artikkeleistaan. Tehtävistään sittemmin siirretyn konsulipäällikkö Pasi Tuomisen sähköposti alivaltiosihteeri Pekka Puustiselle 18.10. löytyy ulkoministeriön arkistosta.
”Päätös tulee tehdä hallituksessa tai sitten päätös tulee olla ministerin. Näen nyt ongelmaksi, että ministerin kanslia vyöryttää tämän hoidettavaksi konsulipalvelulain mukaisesti ja lähtökohtaisesti niin, että avustamme vain lapsia. Tällaisen päätöksen tekeminen virkamiestyönä on sellainen päätös, että sen tekijän on syytä varautua siihen, että hän saa päätöksestään vankeustuomion, josta tulee sen verran pitkä, ettei sitä voi ehdollisena suorittaa. Päätöksentekijän kannattaisi olla myös noin 65-vuotias, jotta eventuaalinen viraltapano ei vie toimeentuloa pysyvästi.”
Haaviston erityisavustajan tekemässä muistiossa mainitaankin lähtökohta, että ainakin lapset Al-Holin leiriltä saataisiin turvaan tarvittaessa nopeasti, jos turvallisuusriskit alueella kasvavat.
Poliittista tai ulkoministerin tekemää päätöstä al-Holin leirillä olevien Isis-vaimojen tai lasten palauttamisesta ei siis ole koskaan tehty eikä hallitus ole siunannut mitään operaatiota, mutta syrjäytetyn Tuomisen sijaan lähetystöneuvos Jussi Tanner on valmistellut suunnitelmaa jo pitkään.
Kommentoi Facebookissa