PRESIDENTTI Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on työvierailulla Saksassa 21.–23. marraskuuta 2021. Maanantaina presidentti Niinistö tapasi Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeierin.
Presidentti Niinistön ja liittopresidentti Steinmeierin kahdenvälisessä tapaamisessa olivat esillä Helsingin henki ja suurvaltasuhteet sekä Euroopan turvallisuus. Tapaamisen ja työlounaan jälkeen presidentit jatkoivat keskustelua Helsingin hengestä yhdessä suomalaisten ja saksalaisten asiantuntijoiden kanssa.
Presidentti Niinistö oli iltapäivällä pääpuhujana Körber-säätiön järjestämässä tilaisuudessa, johon osallistui myös liittopresidentti Steinmeier. Tilaisuuden aiheena oli Helsingin henki suurvaltakilpailun aikakaudella
Presidentti korosti vuoropuhelun ja luottamuksen tärkeyttä kasvavien jännitteiden ja uusien teknologisten uhkien aikakaudella. Samanmielisten keskustelun lisäksi tarvitsemme vuoropuhelua varsinkin niiden kanssa, joiden kanssa olemme vähiten samaa mieltä.
– Rauhan ja turvallisuuden takaaminen. Planeettamme kestävyyden ja hyvinvoinnin turvaaminen. Nämä ovat mielestäni kiireellisimpiä ihmisvelvollisuuksiamme. Pystymme kantamaan vastuun näistä velvollisuuksista ainoastaan toimimalla yhdessä, presidentti sanoi.
– Onko meillä halua ottaa vastaan nämä velvollisuudet?
Presidentti Niinistö nosti asevalvonnan konkreettiseksi esimerkiksi, jossa Helsingin hengen metodia voisi hyödyntää. Kylmän sodan aikana asevalvontaneuvottelut johtivat rajoitusten lisäksi myös luottamuksen lisääntymiseen osapuolten välillä: syntyi hyvän kehityksen kierre.
Tilannetta ovat muuttaneet kylmän sodan aikana saavutettujen sopimusten katoaminen sekä monimutkaistuvat uudet teknologiat ja keinoäly.
– Kun toimijoita on yhä enemmän ja näkymät huomattavasti vaikeampia ennustaa kuin aiemmin, luottamuksen rakentamisesta tulee entistä vaikeampaa. Ja silti meidän on pyrittävä sitä rakentamaan.
Puheessaan presidentti totesi lisäksi, että Saksan kanssa tehtävän yhteistyön lisäksi Suomi tutkii mahdollisuuksia yhdistää Helsingin hengen lähestymistapaa YK:n Our Common Agenda -prosessiin. Presidentti Niinistö kertoi myös, että Suomi päätti viime viikon lopulla asettautua virallisesti ehdolle Etyjin puheenjohtajamaaksi vuonna 2025.
– Meidän on otettava vastuu maanosamme tulevaisuudesta. Suomi on valmiina tekemään oman osansa.
Työvierailun jatkuessa presidentti Niinistö pitää Berliinin Humboldt-yliopistolla puheen. Puheen aiheena on tarve vahvemmalle Euroopalle kovemmassa ja vaikeammassa maailmassa.
- Lähde Tasavallan presidentin kanslia
Lue myös: Presidentti Niinistö YK:n ilmastokokouksessa – ”Sitoumukset eivät yksin enää riitä”
Kommentoi Facebookissa