Presidentti Niinistö YK:n ilmastokokouksessa – ”Sitoumukset eivät yksin enää riitä”

Presidentti Sauli Niinistö kertoi käyneensä hyvän keskustelun Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin kanssa.

Presidentti Sauli Niinistö kertoi käyneensä hyvän keskustelun Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin kanssa. (Kuva The White House)

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö osallistui YK:n ilmastokokoukseen Glasgowssa Isossa-Britanniassa.

PRESIDENTTI Presidentti Sauli Niinistö piti Suomen kansallisen puheenvuoron ilmastokokouksen valtionpäämiestason huippukokouksessa tiistaina 2. marraskuuta. Lisäksi hän oli yksi pääpuhujista metsä- ja maankäyttösektoria koskevassa valtionpäämiesten kokouksessa, jossa julkistettiin Glasgown ilmastokokouksen metsäjulistus.

Kansallisessa ilmastokokouspuheenvuorossaan presidentti Niinistö totesi, että Pariisin ilmastosopimus oli historiallinen virstanpylväs ja paljon on jo tehty ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

– Mutta olemme saavuttaneet pisteen, jossa sitoumukset eivät yksin enää riitä. Muutos voi tuntua mahdottomalta, mutta vain kunnes alamme toimia. Ilmastonmuutoksen torjuminen on yksi painavimmista velvollisuuksistamme ihmisinä.

Presidentin mukaan riittävän ilmastorahoituksen takaaminen onkin ratkaisevan tärkeää. Suomi arktisena maana on myös erityisen huolissaan nopeasti lämpenevästä arktisesta alueesta.

– Mustan hiilen ja metaanipäästöjen vähentämisellä on olennainen merkitys ilmastonmuutoksen hillitsemiselle arktisilla seuduilla.

Ilmastokokouksen puheenvuoroissaan presidentti Niinistö korosti myös, kuinka hiilinieluista on pidettävä huolta, sillä ilman niitä mitkään päästövähennystoimet eivät ole riittäviä. Ilmastokokouksen metsä- ja maankäyttösektorin julistuksessa yli sata maata sitoutuivatkin lopettamaan metsäkadon vuoteen 2030 mennessä.

Metsä- ja maankäyttösektoria koskevassa kokouksessa presidentti Niinistö toi esille, kuinka Suomen esimerkki osoittaa, että voimme hyödyntää metsiämme taloudellisesti samalla kun lisäämme myös niiden positiivisia ilmastovaikutuksia.

– Investoimme metsiimme myös tulevaisuudessa. Meillä on parhaillaan käynnissä 96 miljoonan euron ohjelma, jossa tutkitaan ja pilotoidaan toimia ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja siihen sopeutumiseksi maankäyttösektorilla. Teemme myös yhteistyötä useiden muiden maiden kanssa selvittääksemme, kuinka metsien käyttö voisi hyödyttää sekä taloutta että ilmastoa.

YK:n ilmastokokous kokosi tänä vuonna suuren määrän valtionjohtajia. Kokous tarjosikin erinomaiset puitteet kahdenvälisille keskusteluille päämiesten kesken. Presidentti Niinistö keskusteli kahden päivän aikana muun muassa Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin, Intian pääministeri Narendra Modin, Iso-Britannian pääministeri Boris Johnsonin, Saksan liittokansleri Angela Merkelin, Ranskan presidentti Emmanuel Macronin sekä useiden muiden valtionpäämiesten kanssa.

Ilmastokokous tuo valtioita yhteen vauhdittamaan toimia, joilla Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteet pyritään saavuttamaan. Se jatkuu 12. marraskuuta saakka. Presidentti Niinistön johtamaan Suomen valtuuskuntaan kuuluu lisäksi muun muassa ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen.

  • Lähde Tasavallan presidentin kanslia

Lue myös: Presidentti Niinistö vieraili Venäjällä – ”Reilussa kolmessa tunnissa ehdimme käsitellä monta asiaa”

Kommentoi Facebookissa