Pikkulapsiperheiden vanhemmuuteen kaivataan tukea – huolista voi puhua nimettömästi asiantuntijan kanssa

Suomalaiset pienten lasten vanhemmat ovat kansainvälisen tutkimustiedon valossa uupuneimpien joukossa. (Kuvituskuva Fotolia)

Väestöliiton joulukeräyksellä vedotaan lapsiperheiden hyväksi.

VANHEMMUUS Pienten lasten perheiden vanhemmuudessa ja arjessa jaksaminen, henkinen hyvinvointi ja parisuhdetyytyväisyys ovat heikentyneet pandemia-aikana. Osalla tukiverkostot ovat kutistuneet olemattomiin, joka osaltaan lisää vanhempien voipumista.

Tämä näkyy myös Väestöliiton palveluissa, joissa kuuluu yksinäisyys, väsymys, keinottomuus haastavissa kasvatustilanteissa sekä ihmissuhde- ja mielenterveysongelmat. Suomalaiset pienten lasten vanhemmat ovat kansainvälisen tutkimustiedon valossa uupuneimpien joukossa ja tuoreen selvityksen mukaan myös heidän rakkaussuhteensa rakoilevat. Koronapandemian aikana haasteet ovat vain kasvaneet.

Pikkulapsivaihe on monelle hyvin intensiivinen elämänvaihe. Nyt monelle eristäytyminen kotiin on tuntunut kuin happi loppuisi sekä parisuhteesta että vanhemmuudesta. Jatkuva yhdessäolo on saanut aikaan ärsyyntymistä toista kohtaan ja tuonut esiin myös mahdolliset pinnan alla muhineet haasteet, kuten kotitöiden ja lastenhoidon epätasainen jakautuminen, läheisyyden puute ja toimimaton keskusteluyhteys.

Väestöliiton vanhemmuuden palveluihin tulevista yhteydenotoista yli puoleen liittyykin jokin suhteeseen liittyvä haaste, joka heijastuu vanhemmuudessa jaksamiseen. Parisuhdeaiheisten yhteydenottojen määrä on selvästi lisääntynyt, mikä osin kuvastaa sitä, miten vähän tukea parisuhteen ja seksuaalisuuden aiheissa on ollut saatavilla. Etenkin jos ei ole taloudellisia mahdollisuuksia hakeutua maksulliseen neuvontaan tai terapiaan.

Kaikkia avun tarvitsijoita ei Väestöliiton nykyisillä voimavaroilla ole kuitenkaan ehditty auttamaan.

– Siksi kannustamme kaikkia, joille perheiden hyvinvointi on tärkeää, harkitsemaan, voisiko tämän vuoden joululahja ollakin lahjoitus meidän vanhemmuutta tukevaan työhömme, vetoaa Väestöliiton toimitusjohtaja Eija Koivuranta.

Väestöliiton pienten lasten vanhemmille suunnatuissa matalan kynnyksen palveluissa vanhemmuudestaan ja siihen liittyvistä huolista voi puhua halutessaan nimettömästi asiantuntijan kanssa. Keskustelut käydään luottamuksellisesti ja niissä kohdataan jokainen asiakas arvostaen ja yksilönä.

Keskustelun voi käydä chattaamalla tai puhelimitse. Juttelemaan voi tulla, jos jokin vanhemmuudessa, lapsen kasvussa ja kehityksessä, rakkaussuhteessa tai seksuaalisuudessa askarruttaa.

– Palvelujemme tarkoituksena on antaa hyväksyvä ja turvallinen tila pohtia yhdessä perheen tilannetta. Autamme kohtuullistamaan omaan vanhemmuuteen liittyviä odotuksia ja vaatimuksia, autamme löytämään myös sopivia rajoja ja pitämään niistä kiinni. Annamme keinoja kasvattaa kannustaen, kuvaa palvelupäällikkö Heidi Schrooten palveluja.

Väestöliiton joulukeräys vetoaa tänä jouluna lapsiperheiden hyväksi. Lahjoitusvaroja tarvitaan vanhemmuutta tukevan asiantuntevan ja maksuttoman puhelin- ja chatneuvonnan vahvistamiseen. Palvelua on tarve laajentaa myös ilta-aikaan, jolloin kodit hiljenevät ja vanhemmilla on paremmin aikaa keskustella huolistaan.

  • Väestöliiton maksuttomat palvelut pienten lasten vanhemmille löytyvät tästä

Lue myös: Syöpäpotilaat hakevat taloudellista apua yhä useammin – sairastuminen voi jopa kaataa perheen talouden

Näin voit lahjoittaa Väestöliiton joulukeräykseen

MobilePay-lahjoitus 85055

Puhelinlahjoitus 0600 19898 (lahjoituspuhelun hinta 20,28 € + pvm/mpm.)

Verkkopankkilahjoitus www.vaestoliitto.fi/lahjoita

Yrityksen joululahjoitus

www.vaestoliitto.fi/liitytäänyhteen

Kommentoi Facebookissa