Presidentti Niinistö sotaveteraaneille – ”Suomen tarina on pitkälti teidän tarinaanne”

Sotaveteraaniliiton juhlassa koko salillinen lauloi Jääkärimarssin ja Maamme-laulun.

Sotaveteraaniliiton juhlassa koko salillinen lauloi Jääkärimarssin ja Maamme-laulun. (Kuva Matti Porre/ Tasavallan presidentin kanslia)

Presidenttipari kunnioitti Suomen Sotaveteraaniliiton 60-vuotisjuhlaa.

SUOMI 100 Sotaveteraaniliiton 60-vuotisjuhlaa vietettiin perjantaina 29. syyskuuta. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö piti tilaisuudessa juhlapuheen.

– Moni veteraani ja lotta on pukenut kaiken tuntemuksensa yhteen lauseeseen: ”Olen kiitollinen elämästä.” Sen kuuleminen pysäyttää ja puhuttelee, tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi.

– Olla kiitollinen elämästä, ei vain omasta elämästään, sisältää  monta  sanomaa.

Ennen juhlaa pidetyssä kahvitilaisuudessa presidentti Niinistö vastaanotti Sotaveteraaniliiton 60-vuotisjuhlamitalin ja rouva Jenni Haukio Sotaveteraaniliiton ansiomitalin.

Presidentti Niinistö totesi, että satavuotias Suomi juhlii maana, joka on lähes kaikissa hyvää mittaavissa vertailuissa maailman kärkipäätä.

– Maailma olisi oikeastaan aika hyvässä mallissa, jos kaikkialla olisi niin kuin Suomessa on. Vaan ei ole. Tämä vuosikymmen on ollut epävakauden aikaa, presidentti sanoi.

Tutkimusten mukaan suomalaisista 71 prosenttia olisi valmis puolustamaan isänmaataan kaikissa tilanteissa.

– Se on vahva vastine kaikkea vaaraa vastaan, niin näkyviä kuin näkymättömämpiä kyber- tai hybridiuhkia. Yleisen asevelvollisuuden säilyttäminen on taannut, että meillä on koulutettua reserviä enemmän kuin missään Euroopan maassa – ja asevelvollisuus myös yhdistää.

Aikoinaan 60 vuotta sitten perustettu Rintamamiesten Asuntoliitto rakensi alkuvaiheessa veteraaneille satoja taloja. Pian havaittiin, että monet tarvitsivat muutakin apua. Siksi vuonna 1964 liitto muutti nimensä Suomen Sotaveteraaniliitoksi ja se sai nykyisen järjestörakenteensa.

– Monille jälkipolville Suomen tarina on pitkälti teidän tarinaanne. Uusien sukupolvien on luotava jatkoa Suomen tarinalle, jotta se kestää seuraavatkin sata vuotta, presidentti Niinistö sanoi ja totesi, että sodan sukupolven arvoperinnön ydinsisältöjä ovat vapaus ja vastuu, oikeus ja velvollisuus.

– Että oppisimme ymmärtämään: Ole kiitollinen elämästä!

  • Lähde Tasavallan presidentin kanslia

Kommentoi Facebookissa