Presidentti Niinistö tapasi Naton pääsihteerin – ”Väliltämme löytyy yhteistä ymmärrystä”

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg ja presidentti Sauli Niinistö pitivät lehdistötilaisuuden Peilisalissa.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg ja presidentti Sauli Niinistö pitivät lehdistötilaisuuden Peilisalissa. (Kuva Jon Norppa/ Tasavallan presidentin kanslia)

Suomen kumppanuusyhteistyö Naton kanssa on viimeisen vuosikymmenen aikana kehittynyt.

PRESIDENTTI Presidentti Sauli Niinistö tapasi Naton jäsenmaiden suurlähettiläistä koostuvan Pohjois-Atlantin neuvoston ja sen puheenjohtajan Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergin Presidentinlinnassa.

Vierailu alkoi Niinistön ja pääsihteeri Stoltenbergin kahdenvälisillä keskusteluilla. Aiheina olivat muun muassa Suomen kumppanuusyhteistyö Naton kanssa, uudet teknologiat sekä EU:n ja Naton yhteistyö.

– Välillämme löytyy yhteistä ymmärrystä siitä, millä tavoin voimme taata sen kaikkein tärkeimmän asian tavallisen ihmisen kannalta – rauhan, presidentti Niinistö sanoi kahdenvälisen keskustelujen jälkeisessä lehdistötilaisuudessa.

Presidentti totesi, että Suomen kumppanuusyhteistyö Naton kanssa on viimeisen vuosikymmenen aikana kehittynyt ja kehittyy yhä. Niinistö otti esille uudenlaisten aseiden uhat, joita kehittyvät teknologiat kuten keinoäly, avaruusteknologia, dronet ja robotit mahdollistavat. Toisin kuin perinteisiä aseita, niitä on vaikea jäljittää, presidentti totesi.

– Jotta voimme hallita uusia elementtejä, tarvitsemme kiireesti jonkinlaista minimitason perusluottamusta, presidentti sanoi ja muistutti myös, että kylmän sodan aikana oli kaikesta huolimatta mahdollista saavuttaa minimitason luottamusta.

Niinistö kommentoi myös Suomen mahdollista Nato-jäsenyyttä.

– Suomen näkökanta on – kuten kaikki tiedämme – ettemme sulje itse omaa oveamme.

Lehdistötilaisuuden jälkeen presidentti kävi keskusteluita Pohjois-Atlantin neuvoston kanssa. Nato-suurlähettiläät vierailevat päivän aikana myös eduskunnassa, jossa he tapasivat puhemiehen sekä ulko- ja puolustusvaliokuntien edustajat.

Illan päätteeksi pääministeri Sanna Marin tapasi pääsihteeri Stoltenbergin kahdenvälisesti sekä tarjosi Nato-suurlähettiläille päivällisen. Suomesta neuvosto ja pääsihteeri jatkavat matkaansa Ruotsiin.

Lue myös: Suomalaisten suhtautuminen Venäjään on muuttunut kriittisemmäksi – erityisesti nuorten parissa

Kommentoi Facebookissa