Presidentti Niinistön historiallinen valtiovierailu Ruotsiin – ”Pohjolasta tulee myös turvallisuuden linnake”

Kuningas Kaarle XVI Kustaa otti tasavallan presidentti Sauli Niinistön vastaan valtiovierailuun kuuluvin seremonioin Kuninkaanlinnalla. (Kuva Matti Porre/ Tasavallan presidentin kanslia)

Esillä oli erityisesti Suomen ja Ruotsin yhteistyö muuttuvassa turvallisuuspoliittisessa tilanteessa.

VALTIOVIERAILU Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on puolisonsa Jenni Haukion kanssa valtiovierailulla Ruotsissa 17.–18. toukokuuta 2022. Vierailulla painottuvat ajankohtaiset turvallisuuspoliittiset kysymykset. Esillä ovat myös Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyö, yhteistyö kriisivalmiuden alalla ja vihreä siirtymä.

Vierailu alkoi tiistaiaamuna, jolloin kuningasperhe otti presidenttiparin vastaan valtiovierailuun kuuluvin seremonioin. Yleisöllä oli mahdollisuus seurata tilaisuutta Kuninkaanlinnan edustalla.

Vastaanottoseremonioiden jälkeen presidentti Niinistö ja kuningas Kaarle XVI Kustaa vierailivat Ruotsin valtiopäivillä, jossa he tapasivat puhemies Andreas Norlénin. Keskusteluun osallistui myös muun muassa Ruotsin ulkoasiain- ja puolustusvaliokuntien jäseniä. Keskustelujen jälkeen presidentti Niinistö piti puheen valtiopäivien edustajille otsikolla Vastuunsa kantava, vakaa ja vahva Pohjola.

– Ruotsin ja Suomen valtionjohdot ovat nyt molemmat arvioineet toimimatta jättämisen riskit suuremmiksi kuin toiminnan. Pidän suuressa arvossa sitä, että liikumme edelleen, tässäkin tärkeässä päätöksessä käsi kädessä.

– Osana Natoa Ruotsi ja Suomi asettuvat samaan vyöhykkeeseen läheisten kumppaneidemme Norjan, Tanskan ja Islannin kanssa. Pohjoismaat, jotka ovat vahvoja yhdessä niin monella alueella, muodostavat myös Natossa pohjoisen Euroopan vahvan viisikon, Niinistö kuvaili.

Viralliset keskustelut Ruotsin pääministeri Magdalena Anderssonin kanssa presidentti Niinistö kävi tiistaina iltapäivällä. Ruotsin hallitus on kertonut hakevansa jäsenyyttä puolustusliitto Natossa. Juuri ennen presidentin ja pääministerin yhteisen lehdistötilaisuuden alkua Suomen eduskunta hyväksyi Nato-hakemuksen jättämisen.

Lehdistötilaisuudessa presidentti Niinistö totesi, että kevät Suomessa on ollut demokratian riemuvoitto, joka on kulkenut läpi tavallisen kansan, eduskuntapuolueiden, aina poliittiseen johtoon saakka. Päätös jäsenyydestä on presidentti Niinistön mukaan merkittävä myös siksi, että nyt hienon pohjoismaisen mallin tukipilariksi rakentuu yhä selvemmin myös turvallisuus.

– Pohjolasta tulee myös turvallisuuden linnake, kun se aikaisemmin on ollut demokratian ja hyvinvoinnin linnake.

Presidenttipari ja kuningaspari tapasivat kruununprinsessa Victorian, prinssi Danielin, prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian Victoria-salongissa Kuninkaanlinnassa. (Kuva Matti Porre/ Tasavallan presidentin kanslia)

Päivän ohjelmassa oli tiistaina lisäksi Suomen ja Ruotsin kulttuuriyhteistyötä käsittelevä tilaisuus Kulttuuritalolla sekä kuningasparin isännöimä juhlaillallinen Kuninkaanlinnassa.

Keskiviikkoaamuna presidentti Niinistö ja kuningas osallistuvat talouden vihreään siirtymään keskittyvään keskustelutilaisuuteen Suomen Tukholman-instituutissa. Sen jälkeen ohjelmassa on vierailu Ruotsin merivoimien tukikohdassa Bergassa, jossa tutustutaan rannikko-olosuhteisiin erikoistuneiden joukkojen toimintaan.

Bergan-vierailun jälkeen presidenttipari ja kuningaspari osallistuvat Tukholman kaupungin isännöimälle lounaalle kaupungintalolla ja tutustuvat Suomen ja Ruotsin väliseen kriisivalmiusyhteistyöhön Ruotsin yhteiskuntasuojelu- ja valmiusvirasto MSB:ssä.

Tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukiolla on erillisohjelmaa valtiovierailun molempina päivinä. Tiistaina hän vieraili yhdessä kuningatar Silvian kanssa taidemuseo Waldemarsuddessa, jossa esillä on Ahvenanmaa 100 -juhlavuoden kunniaksi maakuntaa koskeva näyttely. Keskiviikkona rouva Haukio ja kuningatar tutustuvat Ruotsin akatemian toimintaan sekä vierailevat Pohjoismaiseen museoon perustetussa ukrainalaisten lasten toimintakeskuksessa.

Valtiovierailu päättyy presidenttiparin isännöimään kiitosvastaanottoon Suomen Ruotsin-suurlähettilään residenssissä ja jäähyväisseremonioihin Kuninkaanlinnassa. Niinistö tekee työvierailun Yhdysvaltoihin ja tapaa Yhdysvaltain presidentti Joseph R. Bidenin yhdessä Ruotsin pääministeri Magdalena Anderssonin kanssa torstaina 19. toukokuuta 2022.

Edellisen kerran presidentti Niinistö vieraili Ruotsissa marraskuussa 2021. Valtiovierailun Ruotsiin presidentti Niinistö puolisoineen teki toimikautensa alussa vuonna 2012. Kaarle XVI Kustaa ja kuningatar Silvia olivat valtiovierailulla Suomessa viimeksi vuonna 2015. Lisäksi he vierailivat Suomessa vuonna 2017 yhdessä muiden Pohjoismaiden valtionpäämiesten kanssa Suomen 100-vuotisen itsenäisyyden kunniaksi.

  • Lähde Tasavallan presidentin kanslia

Lue myös: Eduskunta kannatti Suomen Nato-hakemuksen jättämistä – selkeä äänestystulos 188–8

Kommentoi Facebookissa