Prinssi Philip on kuollut 99-vuotiaana – avioliitto kuningatar Elisabetin kanssa ehti kestää yli 70 vuotta

Prinssi Philip oli hiljattain hoidettavana sairaalassa sydänongelmien vuoksi.

Prinssi Philip oli hiljattain hoidettavana sairaalassa sydänongelmien vuoksi. (Kuva AOP)

Philipiä on arvostettu siitä, että hän tuki aina kuningatarta, mutta arvosteltu omaperäisestä huumorintajusta.

KUNINKAALLISET Buckinghamin palatsi vahvistaa, että Edinburghin herttua prinssi Philip on kuollut.  Kuningatar Elisabetin puoliso menehtyi Windsorin linnassa 99-vuotiaana. Philip oli hiljattain hoidettavana sairaalassa sydänongelmien vuoksi.

Hovi julkisti tiedon myös Twitterissä.

“It is with deep sorrow that Her Majesty The Queen has announced the death of her beloved husband, His Royal Highness The Prince Philip, Duke of Edinburgh.

His Royal Highness passed away peacefully this morning at Windsor Castle.”

Ennen avioitumistaan prinssi Philip suunnitteli uraa merivoimissa.
Ennen avioitumistaan prinssi Philip suunnitteli uraa merivoimissa. (Kuva The Royal Family)

Prinssi Philip oli alun perin Kreikan ja Tanskan prinssi Philippos, hän oli syntynyt 10.6.1921 Korfun saarella. Hänen isänsä oli Kreikan kuninkaan veli prinssi Andrew, äiti puolestaan tanskalainen Battenbergin prinsessa Alice. Monarkian kukistuttua Kreikassa Philip ja hänen neljä sisartaan lähtivät maanpakoon, ja poika päätyi lopulta sisäoppilaitokseen Britanniaan.

Philip suunnitteli uraa merivoimissa ja opiskeli Britannian laivastoakatemiassa. Hän avioitui prinsessa Elizabethin kanssa vuonna 1947, kun Philip kääntyi ensin kreikkalaiskatolisesta anglikaaniksi. Kun kuningas Yrjö VI kuoli vuonna 1952, Elizabethista tuli kuningatar Elisabet II.

Philip oli ottanut sukunimensä Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksbergin tilalle jo aikaisemmin nimen Mountbatten ja pettyi, kun kuningashuoneen nimenä säilyi edelleen Windsor. Philip sai kuitenkin Edinburghin herttuan, Merionethin kreivin ja Greenwichin paronin arvonimet, mutta ei huolinut prinssipuolison arvonimeä.

Prinssiä on kunnioitettu siitä, että hän tuki aina kuningatarta, mutta arvosteltu omaperäisestä huumorintajusta. Monia hänen kommenttejaan pidetään epäkorrekteina. Prinssi Philipillä ja kuningatar Elisabetilla on neljä lasta, kruununprinssi Charles, prinsessa Anne, prinssit Andrew ja Edward sekä kahdeksan lastenlasta.

Lue myös: Tanskan prinssi Henrik on kuollut – kritisoi usein asemaansa kuningattaren varjossa

Kommentoi Facebookissa