Prismat ja K-Citymarketit säästyivät lakolta – kaupan alan uudet työehtosopimukset on hyväksytty

Sopimusten myötä kaupan alalle kohdistettu lakonuhka peruuntui.

Sopimusten myötä kaupan alalle kohdistettu lakonuhka peruuntui. (Kuva Fotolia)

Kilpailukykysopimuksen mukaisista työajanpidennyksistä luovutaan muokkaamalla vuosivapaajärjestelmää.

TYÖEHDOT Kaupan liitto ja Palvelualojen ammattiliitto PAM ovat päässeet sopimukseen kaupan alan työehtosopimuksista. Sopimusten myötä kaupan alalle kohdistettu lakonuhka peruuntui. Tulevina viikkoina lakon kohteena olisivat olleet muun muassa Prisma-tavaratalot ja K-Citymarketit.

Kaupan alan työntekijöiden ja esimiesten työehdoista on nyt sovittu kahdeksi vuodeksi. Sopimus nostaa palkkoja 1.4.2020 alkaen 2,0 prosenttia ja edelleen 1.4.2021 alkaen 1,3 prosenttia.

Kilpailukykysopimuksen mukaisista työajanpidennyksistä luovutaan muokkaamalla vuosivapaajärjestelmää. Vastaavasti kaupan työehtosopimusratkaisu sisältää monia kaupalle tärkeitä työvuorosuunnitteluun liittyviä joustoja.

Molempien osapuolten tavoitteena oli säilyttää hyväksi koettu vuosivapaajärjestelmä, jonka puitteissa työntekijät ansaitsevat palkallisia vapaita todellisten tehtyjen työtuntien mukaan. Järjestelmää on pidetty oikeudenmukaisena vaihtoehtona nimenomaan osa-aikatyöntekijöiden kannalta.

– Neuvottelutuloksen saavuttaminen oli vaikeaa eikä sen hyväksyminenkään ollut helppoa. Palkankorotusten etupainoitteisuus ja kiky-tuntien poistuminen vuosivapaajärjestelmä säilyttäen olivat ne asiat, jotka mahdollistivat sopimuksen hyväksymisen. Lopputulos on parempi kuin lakot, kommentoi PAM:n puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen.

Osa-aikatyöntekijöillä on jatkossa mahdollista päästä paikallisesti sopien ja kokeilun kautta uuden joustavan kokoaikatyön piiriin. Tämä tarkoittaa, että osa-aikatyöntekijöillä on mahdollisuus päästä täyteen kuukausipalkkaan. Lisäksi työntekijä sitoutuu osana joustotyöaikaa ottamaan vastaan lyhyelläkin varoitusajalla työvuoroja listaan merkittyjen tuntien lisäksi.

– Nyt neuvottelutuloksessa saavutettujen joustojen myötä kauppa pystyy vastaamaan aikaisempaa paremmin kiristyvän kilpailun, digitalisaation ja työn murroksen asettamiin haasteisiin, Kaupan liiton työmarkkinajohtaja Anna Lavikkala toteaa.

Palvelualojen ammattiliitto PAM ry on yksityisillä palvelualoilla työskentelevien ammattiliitto, johon kuuluu noin 220 000 jäsentä. Suurin osa PAM:n jäsenistä työskentelee vähittäiskaupassa, majoitus- ja ravitsemisalalla, kiinteistöpalveluissa tai vartiointialalla

Kaupan liitto edustaa puolestaan elinkeinoelämän suurinta toimialaa kauppaa, joka työllistää noin 300 000 henkilöä Suomessa. Kaupan liiton piirissä on noin 7 000 jäsenyritystä, ja se edustaa sekä vähittäis- että tukkukauppoja elinkeinopolitiikassa ja työmarkkinaedunvalvonnassa.

Lue myös: Seuraavaksi lakkoillaan palvelualoilla – työtaistelun piirissä on lähes 50 000 työntekijän työt

Kommentoi Facebookissa