Pulinat pois – Armand Duplantis on seiväshypyn oikea maailmanennätysmies

Ruotsin Armand Duplantis taivutti seiväshypyn maailmanennätystuloksen 618 sisätiloissa

Ruotsin Armand Duplantis taivutti seiväshypyn maailmanennätystuloksen 618 sisätiloissa. (Kuva AOP)

Armand Duplantis ylitti Roomassa Timanttiliigan kisassa seiväshypyn uuden ulkoratojen maailmanennätystuloksen 615. Sergei Bubkan nimissä ollut edellinen ME-tulos ehti olla voimassa 26 vuoden ajan.

YLEISURHEILU Ruotsin seiväshyppääjätähti Armand Duplantis on nyt kiistaton maailmanennätysmies. Torstaina Rooman Timanttiliigan osakilpailussa Duplantis ylitti seiväshypyn uuden ulkoratojen maailmanennätyksen 615.

Edellinen ennätys 614 ehti olla voimassa 26 vuoden ajan. Legendaarinen Sergei Bubka ylitti ulkoradoilla 614 Italian Sestrieressä 31. heinäkuuta 1994.

Bubka oli puolitoista vuotta aiemmin ylittänyt 615, mutta teki ylityksen sisähallissa, joten hänen ME-tuloksensa ei ollut tilastokelpoinen. Kansainvälinen Yleisurheiluliitto IAAF päätti hyväksyä sisäkilpailut ME-kelpoisiksi 1998, mutta Bubka ei saanut ME-tulosta nimiinsä jälkikäteen.

Bubkan sisäratojen ME-tulos rikottiin helmikuussa 2014, kun ranskalainen Renaud Lavillenie ylitti 616. Ennätys on kohentunut sen jälkeen vielä kahdella sentillä. Duplantis ylitti sisätiloissa nykyisen virallisen ME-tuloksen 618 viime helmikuussa Skotlannin Glasgowssa.

IAAF:n ennätyskäytäntöä kritisoidaan aiheellisesti, koska sisällä ja ulkona hypättyjä tuloksia ei pitäisi verrata keskenään. Ulkona hyppääminen on tuuliolojen takia huomattavasti haastavampaa.

Juttuvinkki: Paavo Arhinmäen stadionpäätös koituu kalliiksi – veronmaksajia uhkaa yli 100 miljoonan euron lisälasku

Ukrainalainen Bubka oli huipulla yli vuosikymmenen ajan ja paransi maailmanennätystä vuosina 1984-1994 peräti 19 sentillä. Ensimmäisen ME-tuloksensa 585 hän ylitti Slovakiassa Bratislavassa 1984. Sen jälkeen hän paranteli ennätystä tasaisesti sentin kerrallaan ja pääsi ME-yrityksillään myös rahastamaan mukavasti, kun Neuvostoliitto 1980-90-lukujen vaihteessa romahti.

Miesten seiväshypyn kansainvälinen taso polki Bubkan huippuvuosien jälkeen pitkään paikallaan. Jos Bubka ylitti parhaimmillaan ulkona 614, oli kuuden metrin ylitys 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä maailman kärjelle todella kova haaste.

Lavillenie vei seiväshypyn tasoa 2010-luvulla huomattavasti eteenpäin, mutta ulkoradoilla hän on ylittänyt parhaimmillaan vain 605. Vasta 20-vuotias Duplantis onkin sitten ihan omassa sarjassaan.

Bubka venytti ensi kertaa maailmanennätyksen 21-vuotiaana. Jos Duplantis yltäisi Bubkan tulosparannuskehitykseen, ylittäisi hän kymmenen vuoden kuluttua ulkoradoilla 634.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Keihäässä kovin tulos 24 vuoteen – 100 metrin haamuraja ei olekaan utopiaa

Kommentoi Facebookissa