Keihäässä kovin tulos 24 vuoteen – 100 metrin haamuraja ei olekaan utopiaa

Johannes Vetter heitti keihästä 97,76

Johannes Vetter heitti keihästä 97,76. (Kuva AOP)

Johannes Vetter heitti keihästä 97,76. Jan Zeleznyn 24 vuoden takaisesta maailmanennätystuloksesta hän jäi metrin.

YLEISURHEILU Saksalainen Johannes Vetter oli lähellä keihäänheiton maailmanennätystä Puolassa sunnuntaina. Vetter heitti 97,76, mikä on nykyisellä keihäsmallilla kaikkien aikojen toiseksi kovin tulos.

Vetterin tulos on kovin vuosikymmeniin. Tshekkiläinen Jan Zelezny heitti toukokuussa 1996 yhä voimassa olevan maailmanennätyksen 98,48.

Vetter, jonka aiempi ennätys oli 94,44, oli huippuheitostaan hieman yllättynytkin.

– En oikein tiedä mitä sanoa. Se oli todella lähellä täydellistä hetkeä, Vetter intoili Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n verkkosivuilla.

Yleisön kannustusta pitkään kaareen ei edes tarvittu. Vetter heitti ennätyksensä tyhjällä stadionilla.

– Monet ihmiset eivät uskoneet, että olisi mahdollista heittää keihästä suljetulla stadionilla yli 95 metriä. Minä tein sen ja uskon, että vielä on paljon parannettavaa. Todella pienet erot erot voivat merkitä monien metrien eroa tulokseen, Vetter sanoi.

Miesten keihäässä kaikkien aikojen pisin kaari 104,80 heitettiin vanhalla liitokeihäsmallilla 1984. DDR:n Uwe Hohnin ”ikuisesta ennätyksestä” Vetter jäi vielä seitsemän metriä.

Juttuvinkki: Paavo Arhinmäen stadionpäätös koituu kalliiksi – veronmaksajia uhkaa yli 100 miljoonan euron lisälasku

Vuonna 1985 keihäsmallia päätettiin muuttaa, koska keihäskaarista tuli vaarallisenkin pitkiä. Toistaiseksi ainoana 100 metrin rajan rikkoneen Hohnin haamuheitto oli jo lähellä juoksurataa.

Muissakin miesten heittolajeissa voimassa olevat maailmanennätykset ovat vuosikymmenien takaa. Kuulantyönnössä Yhdysvaltain Randy Barnes pukkasi 1990 ME-tuloksen 23,12. Kiekonheitossa DDR:n Jürgen Schultin vuodelta 1986 peräisin oleva ME-tulos 74,08 on yhä voimassa. Neuvostoliiton Jyri Sedyhin voimassa oleva moukarin ME-tulos 86,74 on vuodelta 1986.

Barnesin, Schultin ja Sedyhin ME-tulosten arvo on kyseenalaistettu, koska heitä on epäilty dopingin käytöstä. Toistaiseksi ME-tulosten on annettu olla rauhassa.

Kiekonheitossa ja kuulantyönnössä kansainvälinen taso on viime aikoina ollut nousussa ja ME-tulokset saattavat pian mennä rikki. Sen sijaan moukarissa kansainvälinen taso on taantunut.

Keihäänheitossakin kehitys pysähtyi 1990-luvun lopun jälkeen. Vetter osoitti, että Zeleznyn ennätys on sittenkin uhattuna. Jopa 100 metrin rajan rikkominen voisi nykyisellä keihäsmallilla olla realismia.

Maailmalla mennään eteenpäin, mutta Suomessa miesten keihäänheiton taso on taantunut. Viikonloppuna Tampereella järjestetyssä Ruotsi-maaottelussa Toni Kuuselan voittotulos oli 80,45. Olympiamitalisti ja Euroopan mestari Antti Ruuskanen heitti 78,84 ja viime vuoden MM-kisoissa Dohassa neljänneksi sijoittunut Lassi Etelätalo 78,66.

Suomi otti Ruotsi-ottelun keihäskisassa kolmoisvoiton. Kisan heikko taso oli kuitenkin masentavaa seurattavaa.

Aki Parviainen heitti voimassa olevan Suomen ennätyksen 93,09 vuonna 1999. Suomen kaikkien aikojen tilaston kakkosena on Tero Pitkämäki, joka vuonna 2005 heitti 91,53. Seppo Rädyn paras tulos tilastokelpoisella keihäsmallilla on 90,60, jonka hän heitti 1992.

Maailmanmestarit Parviainen, Pitkämäki ja Räty ovat nykyisen keihäsmallin ainoat suomalaiset 90 metrin rikkojat.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Olympiastadionin peruskorjaus on karu esimerkki suomalaisesta ongelmasta

Kommentoi Facebookissa