Monzan voitto ei tullut pelkällä tuurilla – F1-lupauksen uralla hämmästyttävä käänne

Pierre Gasly ajoi Alpha Taurin autolla Monzassa sensaatiomaiseen voittoon

Pierre Gasly ajoi Alpha Taurin autolla Monzassa sensaatiomaiseen voittoon. (Kuva AOP)

Pierre Gasly sai vuonna 2019 Red Bullilta potkut. Vuotta myöhemmin hän voitti Alpha Taurilla Monzan kisan ja saattaa nousta Red Bullille pian takaisin.

FORMULA 1 Ranskalaisajaja Pierre Gasly vaikutti vuosi sitten Formula ykkösten taantuneelta lupaukselta. Hän oli Red Bull -tallissa suurissa vaikeuksissa ja sai kauden 2019 kesätauolla potkut.

Red Bull oli nostanut Gaslyn kuljettajakseen kauden 2018 jälkeen Renaultille siirtyneen Daniel Ricciardon tilalle. Red Bullin kakkostallissa Toro Rossolla kisannutta Gaslya pidettiin ennen kauden 2019 alkua tallikaverinsa Max Verstappenin veroisena lupauksena.

Red Bullilla paineet olivat Gaslylle kuitenkin liian kovat. Tilannetta ei auttanut, että voimavaroja tiimissä keskitettiin Verstappenin ympärille ja autoa rakennettiin Verstappenin ajotyylin vaatimuksille. Ratkaisu oli sinänsä ymmärrettävä, koska Verstappen lienee Formula ykkösten jopa nopein kuljettaja.

Gasly sai elokuussa 2019 palata Red Bullin kakkostiiminä tunnettuun Toro Rosso -talliin, mistä tilalle Red Bullille nostettiin Thaimaan ja Britannian kansalainen Alexander Albon. Red Bullilla Albon ajoi loppukauden 2019 kohtuullisesti, joten hän sai jatkaa tallissa myös 2020.

Kausi 2020 on mennyt Albonilla Red Bullilla kuitenkin surkeasti. Gasly on vastaavasti tehnyt hienoa työtä Alpha Tauriksi muuttuneella Toro Rossolla.

Monzan kilpailussa Gasly ajoi sensaatiomaisesti voittoon. Albon oli paremmalla autolla 15:s, mikä johtui ajovirheiden lisäksi vääristä ratkaisuista taktiikassa.

Tällä kaudella Albon on kerännyt 48 ja Gasly 43 pistettä. Albon ajaa selkeästi paremmalla kalustolla, mutta Gasly on haastanut häntä tiukasti.

Juttuvinkki: Vuoden roskakuskiksi valittu Keke voitti maailmanmestaruuden – Suomikin muuttui

Turva-auto ja uusintastartti vaikuttivat Monzan kisan yllätystulokseen, mutta Gasly lunasti voittonsa myös erinomaisella ajosuorituksellaan. Täysin tuuristakaan voitto ei ollut kiinni.

Gaslylta kyseltiinkin Monzan kisan lehdistötilaisuudesta mahdollisesta paluusta Red Bull -talliin.

– Uskon, että olen valmis, mutta se ei ole minusta kiinni, Gasly vastasi.

Näyttö Monzassa oli todella vakuuttava. Gasly heittikin pienen piikin Red Bullille.

– Luulen, että vahvat tulokset tulisi palkita jotenkin, mutta katsotaan nyt, mitä tapahtuu, Gasly sanoi vihjailevasti.

Gasly oli ensimmäinen Formula ykkösten ranskalaisvoittaja 24 vuoteen. Edellisenä ranskalaisena Olivier Panis ajoi voittoon 1996 Monacossa Ligier-autolla sateen sotkettua kisan kuvioita silloin merkittävästi. Voitto jäi Panisin vuodet 1994-2004 kattaneen F1-uran ainoaksi.

Alpha Taurille Gasly toi historian toisen voiton. Sebastian Vettel oli voittanut Toro Rossolla 2008 samaisella Monzan radalla.

Tuolloin Vettel ajoi sateessa häikäisevän suorituksen ja pääsi 2009 kisaamaan Red Bullilla. Vuosina 2010-2013 Vettel voitti Red Bullin ratissa neljä maailmanmestaruutta.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Raju yllätys Monzassa F1-kisassa – ranskalaisajaja sensaatiomaisesti voittoon

Kommentoi Facebookissa