Punainen Tähti vaatii isot turvallisuusjärjestelyt Helsingissä – faneilla jopa vakavaa sotarikoshistoriaa

Belgradin Punaisen Tähden ultrafaneilla on synkkä historia.

Belgradin Punaisen Tähden ultrafaneilla on synkkä historia. (Kuva AOP)

Belgradin Punaisen Tähden pahamaineiset kannattajat vierailevat Helsingissä.

JALKAPALLO HJK ja Belgradin Punainen Tähti, Crvena Zvezda, kohtaavat keskiviikkona jalkapallon Mestareiden liigan toisessa karsintaottelussa Helsingissä. Itse ottelutulosta enemmän jännitetään turvatoimien onnistumista.

Punaisen Tähden kannattajat ovat synkässä maineessa. Heidän piirissään on esiintynyt huliganismia niin Serbian liigan peleissä kuin eurokentilläkin. Väkivaltaakaan Punaisen Tähden ultrafanit eivät ole epäröineet käyttää.

Punaisen Tähden synkempää fanihistoriaa liittyy myös Jugoslavian 1990-luvun alkupuolen hajoamissotiin. Seuran superfani Zeljko Raznatovic, joka tunnettiin paremmin nimellä Arkan, perusti Punaisen Tähden kannattajista sotajoukon, joka syyllistyi vakaviin sotarikoksiin.

Arkan murhattiin vuonna 2000, eikä ehtinyt vastata teoistaan oikeudessa. Punaisen Tähden ultrafanien piirissä hän nauttii yhä arvostusta.

Helsinkiin on tulossa satoja Punaisen Tähden kannattajia. Poliisi varautuu tilanteeseen asian mukaisesti, mikä tietysti aiheuttaa liikenteelle ongelmia. Otteluun kannattaakin tulla julkisilla kulkuvälineillä.

– Kyseessä on iso yleisötapahtuma. Poliisi varautuu mahdollisiin liikenneruuhkiin ja järjestyshäiriöihin. Turvallisuusjärjestelyt saattavat aiheuttaa liikennekatkoja ottelupaikan läheisyydessä ja kantakaupungissa, poliisi toteaa tiedotteessaan.

HJK hävisi viikko sitten ensimmäisen karsintaottelun vieraissa 0-2-lukemin. Mennäkseen jatkoon HJK tarvitsisi 3-0 -voiton. Jos Punainen Tähti tekee vierasmaalin, tulisi HJK:n voittaa vähintään 4-1.

Kuopion Palloseura kohtaa torstaina Eurooppa-liigan karsinnassa Kuopiossa Legia Varsovan ja lähtee otteluun 0-1 -takaa-ajoasemasta. KuPSilla lienee paremmat mahdollisuudet jatkopaikkaan kuin HJK:lla.

Myös Legian faneilla on huono maine, joskaan ei niin synkkä kuin Punaisen Tähden faneilla. Kuopioon on tulossa vajaat parisataa Legian fania.

– Häiriköille ei myydä lippuja, ja maahantuloviranomaiset pyrkivät poistamaan ongelmatapaukset jo rajalla. Näin olen ainakin ymmärtänyt. Viime vuonna varauduimme aivan samalla tavalla FC Kööpenhaminan tuloon ja kaikki meni ihan hyvin ilman ongelmia. En näe isoja uhkakuvia Legia Varsovankaan tapauksessa, KuPSin toimitusjohtaja Jarmo Heiskanen kommentoi YLE:lle.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: HJK:lla ei ollut mitään jakoa Belgradissa – ”Tietenkin kirvelee”

Kommentoi Facebookissa