RUOTSIN VAALIT Sunnuntaina pidetyt valtiopäivävaalit Ruotsissa herättivät poikkeuksellisen suurta mielenkiintoa myös Suomessa. Etukäteen povattiin maahanmuuttokriittisille ruotsidemokraateille vaalivoittoa, ja jopa toiseksi suurimman puolueen asemaa.
Lopputulos on mahdollisimman tasainen. Niin sanottu punavihreä blokki sai alustavan laskennan mukaan 40,6 prosenttia äänistä ja 144 valtiopäiväedustajaa, porvariblokki 40,3 prosenttia ja 143 edustajaa. Vaa´ankielenä olevat ruotsidemokraatit ovat saamassa 17,6 prosenttia äänistä sekä 62 valtiopäiväedustajaa. Vaalitulos on niin tasainen, että täsmälliset tulokset selviävät vasta keskiviikkona, jolloin on laskettu kaikki postiäänet.
Pääministeri Stefan Löfvenin johtamat sosiaalidemokraatit menettivät kannatustaan 2,8 prosenttia, tulos 28,4 prosenttia on huonoin tulos puolueelle sataan vuoteen. Sosiaalidemokraatit ovat kuitenkin edelleen Ruotsin suurin puolue, ja Löfven ilmoitti pitävänsä kiinni pääministerin paikasta.
Maltillinen kokoomus menetti 3,5 prosenttiyksikköä äänistä, mutta säilytti myös toiseksi suurimman puolueen aseman. Puoluetta vuoden johtanut Ulf Kristersson puolestaan edellytti jo Löfvenin eroa pääministerin paikalta, sillä porvariallianssi on suurempi kuin hallitusrintama, johon vasemmistopuolue ei ole kuulunut.
Ruotsidemokraattien Jimmie Åkesson nosti puolueensa kannatuksen 17,6 prosenttiin, jossa kasvua on jopa 4,7 prosenttiyksikköä. Gallupit ennustivat tulokseksi vieläkin suurempaa suosiota, mutta tulos riittää Åkessonin mukaan siihen, että ruotsidemokraateilla on jatkossa merkittävä vaikutus Ruotsissa harjoitettavaan politiikkaan.
Pienistä puolueista suosiotaan lisäsivät vasemmistopuolue, keskusta ja kristillisdemokraatit. Ympäristöpuolue on ylittämässä täpärästi neljän prosentin äänikynnyksen ja säilyttämässä edustuksensa valtiopäivillä.
Ruotsin hallitusneuvotteluista ennustetaan erittäin vaikeita, sillä saadakseen enemmistön on jommasta kummasta blokista vaalilupausten vastaisesti livettävä vastustajan puolelle. Kaikki puolueet ovat myös aikaisemmin kieltäytyneet yhteistyöstä ruotsidemokraattien kanssa.
Punavihreästä blokista ollaan poliittisten asiantuntijoiden mukaan tuskin siirtymässä oikeistoblokkiin. Porvariblokista keskustapuolueen johtaja Annie Lööf otti tosin kipakasti vaaliväittelyssä yhteen Jimmie Åkessonin kanssa maahanmuuttoasioissa, joissa punavihreä blokki on suvaitsevampi.
Jos porvariblokki päätyisi tekemään yhteistyötä ruotsidemokraattien kanssa, sillä olisi enemmistö valtiopäivillä. Sosiaalidemokraattien ja kokoomuksen yllättävä yhteistyö vaatisi myös kolmannen puolueen enemmistön saavuttamiseksi.
Kommentoi Facebookissa