Puolella miljoonalla suomalaisella veroja maksamatta – kiinteistöveroja ja mätkyjä rästissä yli 150 miljoonalla eurolla

Kiinteistöveroa on maksamatta 360 000 henkilöllä, jäännösveroja 180 000 henkilöllä.

Kiinteistöveroa on maksamatta 360 000 henkilöllä, jäännösveroja 180 000 henkilöllä. (Kuva AOP)

Osa veronpalautuksia odottavista luulee, että veronpalautuksia käytetään automaattisesti kiinteistöveron maksamiseen.

VEROTUS Verohallinnon mukaan suomalaisilla on maksamatta 60 miljoonan euron edestä kesän aikana erääntynyttä kiinteistöveroa ja 90 miljoonaa euroa jäännösveroa eli mätkyjä.

Kiinteistöveroa on maksamatta 360 000 henkilöllä, jäännösveroja 180 000 henkilöllä. Osalla myöhässä olevat verot ovat maksamatta kokonaan, osa taas on maksanut kiinteistö- tai jäännösverosta ensimmäisen erän.

– Ihmiset maksavat kiinteistöveron harmillisen usein vasta eräpäivän jälkeen. Tämä voi johtua siitä, että maksupäivät ehtivät unohtua, sillä päätös kiinteistöverosta tulee useita kuukausia ennen ensimmäistä eräpäivää, sanoo ylitarkastaja Juha Villman Verohallinnosta.

Villman toteaa, että kun Verohallinnon laskut tilaa e-laskuina verkkopankkiin, maksupäivät eivät unohdu. Jos huomaa omien verojensa eräpäivän jo menneen, Villman kehottaa tarkistamaan ajantasaiset maksutiedot OmaVerosta. Alkuperäisessä laskussa ei ole mukana viivästyskorkoa.

Myöhässä maksettuihin veroihin lisätään 7 prosenttia viivästyskorko, jota alkaa kertyä heti eräpäivää seuraavasta päivästä alkaen.

Osa veronpalautuksia odottavista suomalaisista ajattelee, että Verohallinto käyttää veronpalautuksia automaattisesti kiinteistöveron maksamiseen. Näin ei kuitenkaan ole, jos kyse on hiljattain erääntyneestä kiinteistöverosta.

– Kiinteistövero pitää maksaa pois OmaVerosta löytyvillä maksutiedoilla, vaikka loppuvuodesta olisi tiedossa veronpalautusta. Jos taas henkilöllä on verorästejä pidemmältä ajalta, ne toki pidätetään palautuksista, Villman sanoo.

Lue myös: Lähes puolella miljoonalla on kiinteistövero maksamatta − vältä alkuperäistä maksulappua

Kommentoi Facebookissa